Investeringen

ABN overweegt uit omstreden pijplijn in North Dakota (VS) te stappen

ABN Amro overweegt te stoppen als financier van het moederbedrijf van een van de bedrijven die gecontracteerd zijn om een omstreden oliepijpleiding in een indianenreservaat in North Dakota aan te leggen. De Nederlandse bank zegt de financiering te zullen intrekken als er geen oplossing wordt gevonden met alle betrokken partijen.

ABN is niet direct betrokken bij de financiering van de aanleg van de zogeheten Dakota Access Pipeline, maar heeft wel 45 miljoen euro aan leningen verstrekt aan Energy Transfer Equity (ETE), het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP), dat de pijplijn moet bouwen.

De bank zegt tegen ETE zijn zorgen te hebben geuit over de schending van de mensenrechten van de Standing Rock Sioux indianen, die in het gebied leven waar de pijplijn zou komen te liggen. Ook zijn er vragen over de legitimiteit van de aanleg, aangezien nog niet alle vergunningen zijn verstrekt. Totdat er duidelijkheid is heeft de bank laten weten voorlopig geen nieuwe diensten te verlenen aan ETE.

Tegen de aanleg van de Dakota Access- en de Keystone XL-pijpleidingen bestaat veel verzet van milieuactivisten en indianengroepen. Bij protesten tegen de aanleg kwam het een aantal keer tot geweld tussen demonstranten en beveiligers van het project. Vorig jaar besloot president Obama de aanleg stil te leggen, maar president Trump besloot in zijn eerste week per decreet dat besluit te herroepen. De pijpleidingen moeten olie uit de schalievelden van North Dakota en uit de Canadese teerzanden naar het zuiden transporteren

Naast ABN is ook ING betrokken bij de aanleg van de pijpleidingen. ING is onderdeel van een consortium van zeventien banken dat de aanleg financiert. Het aandeel dat ING leent zou 120 miljoen euro bedragen, waarvan volgens de bank nog niet de helft is uitgekeerd. ING zegt dat het een contractuele verplichting heeft de leningen te verstrekken en dat het juridisch gezien niet mogelijk is om zich terug te trekken uit het project. (NRC)

    • Camil Driessen