'Grootste collectie in de wereld’

Uffizi gaat meer vrouwelijke kunstenaars tonen

Het Uffizi in Florence gaat meer werk van vrouwelijke kunstenaars tonen. Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, opent een tentoonstelling over Suor Plautilla Nelli (1523-1587) , een non die geldt als de eerste vrouwelijke renaissanceschilder. Ca. twaalf schilderijen van Nelli worden getoond, waarvan een deel recent is ontdekt in Italiaanse kerken en musea. Twee weken later opent het zustermuseum Palazzo Pitti een tentoonstelling met zelfportretten van Maria Lassnig. De tentoonstellingen moeten het begin zijn van een ononderbroken serie van exposities gewijd aan vrouwelijke kunstenaars, heeft directeur Eike Schmidt aangekondigd. Schmidt vermoedt dat zijn musea de grootste collectie werken van vrouwelijke kunstenaars van voor de negentiende eeuw heeft ter wereld. „Dit is niet een speciaal initiatief dat we voor slechts drie of vijf jaar doen”, zegt Schmidt tegen The Art Newspaper. „Ik weet niet of ik dan nog directeur ben, maar we kunnen gemakkelijk twintig jaar hiermee doorgaan.” (NRC)

    • Daan van Lent