Franse militairen openen vuur op man met machete bij Louvre

De Franse autoriteiten spreken van een aanval van terroristische aard. De aanvaller riep ‘Allahu akbar’.

Het Louvre op archiefbeeld.
Het Louvre op archiefbeeld. Foto Philippe Wojaze/Reuters

Vier Franse militairen hebben vrijdag het vuur geopend op een man met twee machetes in de buurt van het Parijse museum het Louvre, meldt de Parijse politie.

Het incident vond plaats bij het ondergrondse winkelcentrum van het Louvre, waar de man toegang toe werd ontzegd. Daarna viel hij de militairen aan en riep ‘Allahu akbar’, wat ‘God is groot’ betekent in het Arabisch. Vervolgens schoten militairen vijfmaal op de man, die zwaargewond raakte. Een militair raakte lichtgewond.

Een functionaris die nauw betrokken is bij het onderzoek, meldde vrijdag op basis van anonimiteit dat de aanvaller de Egyptische nationaliteit heeft. Hij zou eind januari Frankrijk binnengekomen zijn, schrijft persbureau Reuters. Premier Bernard Cazeneuve noemde het incident “een aanval van terroristische aard”.

Rugzakken

Naast een machete droeg de man ook twee rugzakken. Daar zijn geen explosieven in gevonden, aldus de politie. De politie denkt dat de man alleen handelde, maar een tweede persoon is vastgezet omdat die zich “verdacht gedroeg”.

Een omstander filmde het moment dat het alarm afging en militairen naar binnen renden. De man stond op dat moment buiten.

Twitter avatar voiceb0xx VoiceB0xx Something is going down at The #Louvre 30 National Police vehicles with guns drawn https://t.co/kpLTCtVdZN

Metrostation ontruimd

Het Louvre en de omgeving van het museum werden na het incident afgesloten. Ook het metrostation onder het plein is op last van de politie ontruimd. Metro’s passeren het station nog wel, maar stoppen niet, aldus het vervoersbedrijf op Twitter. Inmiddels zou het ondergrondse winkelcentrum van het Louvre weer geopend zijn en de afzettingen die waren ingesteld, zijn weer opgeheven, aldus persbureau AP.

Het museum staat in het centrum van Parijs en is een van ‘s werelds grootste musea en is met zo’n 9 miljoen bezoekers per jaar het drukst bezochte museum ter wereld. Een woordvoerder van het Louvre laat aan Reuters weten dat het museum momenteel gesloten is. Bezoekers die binnen waren, zijn naar veilige plekken in het museum geleid.

Twitter avatar ulywang Wang Feng Friend sends pic from inside the #Louvre , tourists being evacuated into locked down halls https://t.co/1UxMkBsmPJ

Noodtoestand

In Frankrijk geldt al lange tijd de noodtoestand, waardoor militairen en de politie in een hoge staat van paraatheid zijn. De Franse president Hollande kondigde in november 2015 noodtoestand af na een reeks terroristische aanslagen in Parijs. Op zeven locaties sloegen terroristen van Islamitische Staat toe. In totaal kwamen 130 mensen om het leven. Onlangs werd de noodtoestand nog verlengd.