Europese eenheid verstoord

Trump beïnvloedt de Europese verhoudingen. Door de relaties met Rusland en de Britten aan te halen, ondermijnt hij de Europese belangen. Trumps mening dat Duitsland een valutamanipulator is en te veel exporteert, ligt eveneens gevoelig. Zuid-Europese landen willen immers ook dat Duitsland meer gaat besteden. Met zijn opmerkingen kan Trump de eenheid binnen Europa verstoren. Daarnaast is de Europese economie door de hoge export naar de VS kwetsbaar voor Amerikaanse maatregelen. De repatriëring van buitenlandse winsten zal vooral Ierland en Nederland treffen. Al deze argumenten kunnen de euro onder druk zetten. De recente zwakte van de dollar lijkt dan ook meer een gevolg van de uitspraken en acties van Trump, die de internationale verhoudingen op scherp zetten. Hoe landen zullen reageren is nog onduidelijk. Een beleid van fiscale stimulering en protectionisme gaat echter meestal niet samen met een zwakkere munt, terwijl ook het grote renteverschil tussen de VS en Europa de dollar voorlopig steunt.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl
    • Ineke Valke