In beeld

Een foto als enige herinnering aan thuis

Syriërs die de oorlog ontvluchten nemen niet meer mee dan ze kunnen dragen. De meesten hebben foto's bij zich die veel voor ze betekenen. Topfotograaf Muhammed Muheisen vroeg in de tenten in de vluchtelingenkampen in Griekenland naar de foto's en de verhalen erachter.
In het Ritsona vluchtelingenkamp in Griekenland toon Amineh Hamad (58), gevlucht uit Ghouta bij Damascus, een foto van zichzelf en haar man Ali Abdulqader. "Dit was de laatste keer dat we de Romeinse ruïnes in Busra al-Sham bezochten. Op een zomerse vrijdag in 2010 hebben we gewandeld, gebarbecued en gelachen. Het leven dat we nu zo missen en hopen dat het ooit terugkeert."
AP / Muhammed Muheisen
In het Frakapor vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Dilgash Hassan (31), een vluchteling it Al-Hasaka, een foto van zijn vader Khalil. "Ik draag deze foto altijd bij me, het is een heilige foto voor me. Mijn vader is mijn grote voorbeeld."
AP / Muhammed Muheisen
In het Ritsona vluchtelingenkamp in Griekenland toont Heven Daood (39) uit Tell-Tawil, een foto van haar man Reiad. "Al tien jaar draag ik deze foto met me mee. Mijn man was veel op reis voor zijn werk, en met deze foto bleef hij bij me."
AP / Muhammed Muheisen
In het Kalochori vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Fidan Kiru (31), een vluchteling uit Afrin, een foto uit 2004 van haar gezin. "Dit is de enige foto die ik heb waar we allemaal op staan. Mijn man is momenteel in Duitsland en ik hoop dat ik snel toestemming krijg om hem te volgen."
AP / Muhammed Muheisen
In het Kalochori vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Ibraheem Ghareeb (55), een vluchteling uit Aleppo, een oude foto van zijn twee dochters. Mariam (nu 20) is de jongste en woont in Duitsland. Layla is in 2004 in Syrië overleden. "Dit is de enige fysieke herinnering aan mijn overleden dochter Layla."
AP / Muhammed Muheisen
In het Kalochori vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Suad Abdulmajeed (57), een vluchteling uit Al-Qamishly, een foto van haar zoon Ayaz. "We zijn met grote angst gevlucht voor Assad en IS. We willen gewoon veilig zijn. Mijn zoon en man zijn in Duitsland en mijn grootste wens is bij hen zijn."
AP / Muhammed Muheisen
In het Frakapor vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Habeeba Waqas (40), een vluchteling uit Aleppo, een foto van haar echtgenoot Mohammed en zijn vader Suliman. "Dit is de enige herinnering die ik heb meegenomen uit Syrië. Mijn man is nog jong en knap op deze foto."
AP / Muhammed Muheisen
In het Kalochori vluchtelingenkamp bij Thessaloniki toont Kulnawaz Youssef (13), een vluchteling uit Al-Qamishly, een foto van haar moeder Suad. "We zijn met niets uit ons huis gevlucht. Door deze foto van mijn moeder bij me te dragen voel ik me iets veiliger."
AP / Muhammed Muheisen
In het Ritsona vluchtelingenkamp toon Rustum Abdulrahman (35), een vluchteling uit Aleppo, een foto van zijn vrouw Zuzan. "Ik heb deze foto zo klein mogelijk gemaakt zodat ik hem nooit zal verliezen. Mijn vrouw is mijn beste vriend en partner voor het leven."
AP / Muhammed Muheisen