Economische groei

Britse centrale bank voorziet meer groei, ondanks Brexit

De Bank of England verwacht dat de Britse economie in 2017 en 2018 niet inzakt als gevolg van onrust over de aanstaande Brexit. Dat blijkt uit een bijstelling van de groeiprognoses van de centrale bank. Dit jaar groeit de Britse economie naar verwachting met 2 procent. Eerder dacht de bank dat het Verenigd Koninkrijk dit jaar 1,4 procent groei tegemoet kon zien. In 2018 wordt een groei van de economie met 1,6 procent voorzien.

De positieve verwachting betekent echter niet dat de centrale bank denkt dat de Brexit geen schade oplevert. Zelfs met de meer positieve prognoses verwachten de economen dat de Brexit 1,5 procent aan groei kost. Eind vorig jaar dacht de centrale bank dat het uittreden over drie jaar in totaal 2,5 procent groei zou kosten.

Het zichtbaarste gevolg van het voornemen uit de EU te stappen is vooralsnog een stevige daling van het Britse pond. Dat voelen Britten. Dit jaar zal de inflatie 2,7 procent bedragen, denkt de centrale bank. Dat is hoger dan het doel van 2 procent inflatie.

Bankgouverneur Mark Carney waarschuwde dat Britten zich nog niet rijk moeten rekenen. „De Brexit-reis begint nog maar net.” Carney ontving de laatste maanden veel kritiek omdat hij te pessimistisch zou zijn over de Brexit.

    • Melle Garschagen