Corruptie

Amerikaans Congres schaft regels tegen corruptie in de olie-industrie alweer af

Benzinepomp van ExxonMobil.
Benzinepomp van ExxonMobil. Foto Bloomberg

Het Amerikaanse Congres heeft een net ingevoerde regel weer afgeschaft die de olie- industrie tot meer openheid verplicht over betalingen aan buitenlandse mogendheden.

Op de dag dat de voormalige baas van ExxonMobil, Rex Tillerson, als minister van Buitenlandse Zaken werd aangesteld, stemde het Congres ermee in de vorig jaar aangenomen regelgeving alweer te schrappen. Dat is juist makkelijker voor net aangenomen wetsvoorstellen.

De Amerikaanse industrie was zeer gekant tegen de nieuwe transparantievoorschriften. Tillerson lobbyde in zijn vorige baan tegen de regel.

De Amerikaanse beursgenoteerde olie- en gasmaatschappijen moesten van de Amerikaanse beurscommissie SEC voortaan melden hoeveel zij betaalden aan de buitenlandse mogendheden waarin zij actief zijn: hoeveel belasting ze afdragen en hoeveel andere betalingen en afdrachten worden verricht. Volgens de sector betekende de extra openheid een concurrentienadeel ten opzichte van buitenlandse maatschappijen die dat niet hoeven te doen. Ook zou de industrie daardoor moeilijker zaken in Rusland kunnen doen. Volgens voorstanders van de regelgeving moeten Europese bedrijven als BP en Shell ook meer melden over hun buitenlandse betalingen. (NRC)

    • Jeroen Wester