Bekendmaking Kiesraad

28 partijen bij de Kamerverkiezingen

Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen in maart 28 politieke partijen mee. Dat heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt. Kiezers kunnen op zestien van die lijsten in alle kieskringen stemmen. Onder meer GeenPeil, Artikel 1 en de Piratenpartij staan niet op de stembiljetten in Bonaire. Een aantal kleinere partijen ontbreekt ook in kieskringen in Nederland.

In december registreerden 81 partijen zich bij de Kiesraad. Uiteindelijk werden bij de Kiesraad 31 kandidatenlijsten ingediend. Dat zijn er volgens de Kiesraad meer dan normaal. In 19 gevallen werden verzuimen geconstateerd, hoewel die vaak nog te herstellen waren.

Drie partijen mogen niet meedoen, omdat de waarborgsom van 11.250 euro niet tijdig was overgemaakt: Vrouwenpartij, Respect en Trots op Nederland. Trots op Nederland gaat in beroep. De partij vindt dat de Kieswet in strijd is met de grondwet. Eerder op vrijdag werd de vergadering geschorst, omdat de Kiesraad meer tijd nodig had voor „minutieus onderzoek” naar de „namen, kieskringen en dergelijke”, zei voorzitter Jan Kees Wiebenga. Reden was „het feit dat het democratisch proces in Nederland zeer zorgvuldig dient te geschieden, ook in juridisch opzicht”. Het lijstnummer van de elf partijen die nu in de Kamer zitten, wordt bepaald op basis van het aantal stemmen bij vorige verkiezingen. Voor de rest is geloot. (NRC)

    • Ketelaar Titia