Anelka bij Roda JC – why not ?

Grote woorden prikkelen de verbeelding bij de één en voeden de scepsis bij de ander. „Niet schrikken: Vitesse gaat meedoen om landstitel”, zei Maasbert Schouten toen hij Vitesse in 2010 aan de Georgiër Merab Jordania verkocht. „Ik droom van de Champions League”, zei de Chinees Hui Wang toen hij met zijn United Vansen ADO Den Haag in 2014 kocht. En vrijdagmiddag was het de Zwitsers-Russische Aleksei Korotaev die de stip „voorzichtig” op de horizon plaatste. „Over vijf jaar zou ik in de Champions League willen spelen.”

Het zal niet meer hetzelfde zijn bij voetbalclub Roda JC uit de Oostelijke Mijnstreek. Korotaev nam vorige maand een belang van veertig procent in de club die momenteel voorlaatst staat. Vrijdag toonde hij zich voor het eerst aan media. Stap één is het opkrikken van de begroting van 10 naar 15 tot 20 miljoen euro. Of eigenlijk is stap één: handhaven in de eredivisie.

Naast hem in de perszaal zat voormalig Frans topspits Nicolas Anelka, in Roda JC-outfit. Hij, vriend en buurman van Korotaev in Dubai, is per deze maand adviseur van Roda JC. Waarom hij Roda JC koos? „Roda was een grote club die in Europa heeft gespeeld. Dus ik vraag jou: why not?”(NRC)

    • Naïm Derbali