28 partijen doen mee aan Tweede Kamerverkiezingen

Het aantal partijen dat wilde deelnemen aan de verkiezingen was hoger dan normaal, zegt de Kiesraad.

Loting voor de laagste lijstnummers.
Loting voor de laagste lijstnummers. Foto Jerry Lampen / ANP

Aan de Tweede Kamerverkiezingen doen in maart 28 politieke partijen mee. Dat heeft de Kiesraad vrijdagmiddag bekendgemaakt. Kiezers kunnen op zestien van die lijsten in alle kieskringen stemmen. Onder meer GeenPeil, Artikel 1 en de Piratenpartij staan niet op de stembiljetten in Bonaire. Een aantal kleinere partijen ontbreekt ook in kieskringen in Nederland.

Van de 81 partijen die zich in december hadden geregistreerd, hebben 31 partijen een kandidatenlijst ingediend bij de Kiesraad. Dat zijn er meer dan normaal. In negentien gevallen werden verzuimen geconstateerd, hoewel die vaak nog te herstellen waren.

Drie partijen mogen niet meedoen aan de verkiezingen, omdat de waarborgsom van 11.250 euro niet op tijd was overgemaakt. Het gaat om de Vrouwenpartij, Respect! en Trots op Nederland. Trots op Nederland gaat in beroep tegen het besluit van de Kiesraad. De partij vindt dat de Kieswet in strijd is met de grondwet, en zegt expres niet aan de regels voldaan te hebben om een proefproces uit te lokken.

Eerder vrijdag werd de vergadering geschorst, omdat de Kiesraad meer tijd nodig had om “minutieus onderzoek” te doen naar de “namen, kieskringen en dergelijke”, zei Kiesraad-voorzitter Jan Kees Wiebenga. De reden was “het feit dat het democratisch proces in Nederland zeer zorgvuldig dient te geschieden, ook in juridisch opzicht”, aldus Wiebenga.

Het lijstnummer van de elf partijen die nu wel in de Kamer zitten, wordt bepaald op basis van het aantal stemmen bij de vorige verkiezingen. Voor de rest van de lijsten is geloot.