Verenigd Koninkrijk

Lagerhuis: May kan starten met Brexit

In het Britse parlement stemde woensdagavond een overweldigende meerderheid van 498 Lagershuisleden voor de uittredingswet die premier May toestemming moet geven Brexit in gang te zetten. Fracties van de Liberal Democrats en de Scottish National Party stemden collectief tegen. Bij Labour gingen 47 Lagerhuisleden tegen het verplichte stemadvies van leider Corbyn – en stemden tegen. In totaal waren er 114 tegenstemmers. Het wetsvoorstel moet nog een keer door het Lagerhuis en door het Hogerhuis behandeld worden. Er worden zeker voorstellen gedaan om de wet aan te passen, bijvoorbeeld om te zorgen dat May regelmatig het parlement bijpraat. De spanning liep de afgelopen dagen bij Labour op. Enkele Labour-Lagerhuisleden stapten uit de front bench. Zij wilden dat Labour harder strijdt om de Britten in of in de buurt van de EU te houden. (NRC)

    • Melle Garschagen