Trumps telefonades: Australië wordt opgehangen, Mexico ‘gedreigd met leger’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een telefoongesprek met de conservatieve Australische premier Malcolm Turnbull ruzie gemaakt over een immigratieakkoord tussen beide landen. Volgens The Washington Post wond Trump zich vrijdag zo op over dat akkoord, dat hij al na 25 minuten de hoorn op de haak gooide.

Turnbull wilde de berichtgeving van de Amerikaanse krant niet bevestigen. Hij noemde de relatie tussen Australië en de VS „zeer sterk" en zei dat het gesprek „openhartig" was geweest. Trump maakte zich boos toen Turnbull informeerde of de VS nog altijd 1.250 vluchtelingen uit een Australisch detentiecentrum zou opnemen, een afspraak die onder Obama is gemaakt. Daarna beschuldigde Trump Australië ervan de „volgende Boston-bomplegers” te willen exporteren.

Ook met zijn Mexicaanse collega zou Trump vrijdag een ijzige telefonade hebben gevoerd, berichtten persbureau AP en de Mexicaanse journalist Dolia Estévez woensdag. In gesprek met Enrique Peña Nieto zou Trump hebben gezegd dat de VS „niets van Mexico nodig hebben”.

Ook suggereerde hij het leger naar het zuidelijke buurland te sturen in de strijd tegen drugshandel en illegale migratie. „Jullie hebben veel bad hombres [slechte mannen, red.] daar beneden. En jullie doen niet genoeg om ze te stoppen. Ik geloof dat jullie militairen bang zijn, onze zijn dat niet, dus ik zou ze simpelweg kunnen sturen om de klus te klaren.”

Beide regeringen ontkenden deze gang van zaken. Zowel Estévez als AP, dat de verslaglegging van het gesprek zegt te hebben ingezien, houdt echter vast aan het bericht.

De EU en Mexico versnellen de besprekingen over hervorming van hun handelsverdrag juist, maakten ze woensdag bekend. Dit uit zorg over „toenemend protectionisme”, een verwijzing naar Trumps kritiek op de vrijhandel met Mexico. (NRC)