Trumpblog

‘Trump kan op elk moment leiding nemen over trustfonds’

'Trump kan op elk moment beheer over trust fonds overnemen'

De zogeheten muur die Donald Trump beloofde op te werpen tussen zijn zakelijke belangen en zijn rol als president van de Verenigde Staten lijkt niet zo hard te zijn als hij aanvankelijk liet doorschemeren. De Washington Post bericht maandag over een document, in handen van onderzoeksplatform ProPublica, met daarin details over hoe het trustfonds waarin de Republikein zijn zakelijke belangen heeft ondergebracht, wordt bestuurd.

Momenteel gaan de oudste zoon van de president, Donald Trump Jr, en man die al jarenlang CFO is voor Trump, over zijn belangen. Echter: in het overdrachtsdocument staat dat Trump op enig moment weer de leiding over het fonds kan overnemen, en daarmee over zijn eigen bedrijven.

Bovendien valt in de overeenkomst te lezen dat de twee op de eigendommen van Trump zullen passen "ten voordele van Donald J. Trump". Daarmee lijkt uit te komen wat experts al bij de aankondiging van de belangenscheiding vreesden: dat Trump uiteindelijk als zakenman kan profiteren van de besluiten die hij als president neemt.

Het trustdocument waarover ProPublica beschikt, gaat over de manier waarop Trumps hotel in Washington bestuurd zal worden. Volgens de Washington Post is het niet duidelijk of alle andere bedrijven van Trump op eenzelfde manier in het fonds zijn geplaatst.

Trump wilde zijn imperium niet onderbrengen in een blind trust, waarbij de eigenaar geen weet heeft van de beslissingen die de beheerders nemen. De advocaat die bij de overgang betrokken is, Sheri Dillon, noemde dat eerder "niet-werkbaar" omdat het geen fondsen of aandelenpakketten betreft, maar lopende ondernemingen. „Hij kan niet ont-weten dat hij Trump Tower bezit”, aldus Dillon, die hiermee toegaf dat Trump toch veel kennis zal houden over het reilen en zeilen van zijn ondernemingen.

Kremlin wil excuses van Fox News

Het Kremlin heeft maandagochtend laten weten dat het niet blij is met opmerkingen van Bill O'Reilly, de Fox News presentator die Trump vrijdag interviewde.

In het interview noemt O'Reilly Poetin een moordenaar, nadat Trump zei veel respect te hebben voor de Russische president. Trump vroeg zich vervolgens hardop af "of de VS dan zo onschuldig zijn". Die opmerkingen zorgden voor verontwaardiging onder Republikeinen en Democraten, maar het Kremlin is vooral geïrriteerd door de opmerkingen van O'Reilly en eist een excuses van het "gerespecteerde" Fox.

Via woordvoerder Dmitry Peskov liet Moskou verder weten dat Rusland niet vindt dat Iran een "terroristenstaat" is, zoals Trump stelde. Het Kremlin sprak verder de hoop uit dat Rusland en de VS een relatie kunnen bouwen die voor beiden nuttig is.

97 techbedrijven noemen inreisverbod onwettig

Een unieke gecoördineerde samenwerking tussen techbedrijven uit Silicon Valley zondagnacht. Maar liefst 97 namen, waaronder Google, Facebook en Apple, ondertekenden een document dat is ingeleverd bij de rechter die dezer dagen beslist over het inreisverbod. Het Witte Huis heeft een hoger beroep aangespannen tegen de opheffing van het inreisverbod, waar een rechter afgelopen vrijdag toe besloot. Volgens de bedrijven is een mogelijk terugkeren van het verbod schadelijk voor hen, en daarmee onwettig.

Veel medewerkers van techbedrijven zijn niet oorspronkelijk geboren in de VS en het inreisverbod wordt niet gewaardeerd in Silicon Valley. Naast de drie genoemde bedrijven ondertekenden onder andere Uber, Microsoft en Netflix het document.

Lees ook: 97 techbedrijven noemen inreisverbod "onwettig"

Trump in mei naar NAVO-top

President Trump heeft toegezegd in mei naar de NAVO-top in Sicilië te gaan. Dit zei hij zondag in een telefoongesprek met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Het zal zijn eerste bezoek als president aan Europa worden.

Volgens een verklaring van het Witte Huis bespraken de twee hoe overige NAVO-leden een groter budget beschikbaar kunnen stellen voor de alliantie. Trump beloofde tijdens zijn verkiezing het budget van de VS aan de NAVO te verkleinen. Hij wil daarom andere NAVO-leden aansporen om meer bij te dragen.

Zowel vanuit Democratische als Republikeinse hoek kwam eerder weerstand tegen dit voorstel. Ook uitten Europese landen kritiek op het plan, omdat Rusland misbruik zou kunnen maken van een kleinere rol van de VS in de NAVO.

Trump en Stoltenberg spraken zondag ook over het conflict in Oekraïne. Vorige week kwamen bij botsingen tussen het Oekraïne leger en pro-Russische rebellen veertig mensen om het leven.

Trump bekritiseert rechtspraak en rechter: "Als er iets gebeurt is het hun schuld"

Zondagavond ging Trump op Twitter verder waar hij twintig uur eerder was gestopt: bij het bekritiseren van de rechter die het inreisverbod voor inwoners uit zeven landen ophief. Deze keer ging hij echter nog een stapje verder.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just cannot believe a judge would put our country in such peril. If something happens blame him and court system. People pouring in. Bad!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have instructed Homeland Security to check people coming into our country VERY CAREFULLY. The courts are making the job very difficult!

Trump stelt de rechter en het rechtssysteem nu verantwoordelijk voor als er "iets" gebeurt in de VS. Bovendien stelt hij dat de rechtbanken hem tegenwerken bij het veiliger maken van het land.

Deze nieuwste aanval op de rechterlijke macht in de VS volgt op een bewogen weekend, waarin het inreisverbod werd opgeheven en vervolgens ook opgeheven bleef, ondanks een beroep van het Witte Huis. NRC-redacteur Maartje Somers schreef een overzicht van alle gebeurtenissen van dit weekend en concludeert: "De eerste krachtmeting tussen president Donald Trump en de Amerikaanse rechtsstaat is in volle gang."

Lees ook: Tot nader order inreisverbod niet meer van kracht

Trump: Poetin een moordenaar, maar zijn wij zo onschuldig?

Het blijft lastig om een peil te trekken op Trumps houding tegenover de Russische president Vladimir Poetin. Afgelopen week was de VN-ambassadeur van de VS buitengewoon kritisch op Rusland haar acties in Oekraïne, maar zondag leek Trump zelf weer een positievere draai te maken.

In een interview met Bill O'Reilly van Fox News zei Trump dat hij respect had voor Poetin, waarna de interviewer hem voorlegde dat Poetin "een moordenaar" is. Trump reageerde op licht cryptische wijze:

Er zijn heel veel moordenaars. Wij hebben veel moordenaars. Wat denk je? Is ons land zo onschuldig?

Het was niet precies duidelijk waar Trump op doelde. Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell distantieerde zich al snel van de president. "Nee, ik denk niet dat er enige vorm van gelijkheid is tussen de manier waarop de Russen zich gedragen en de manier waarop de VS dat doen." Hij refereerde verder onder andere naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. "Volgens mij is er een duidelijk verschil tussen de landen dat alle Amerikanen begrijpen".

Het interview werd uitgezonden vlak voor de Super Bowl. Trump zei verder dat hij zijn vice-president Mike Pence wil voordragen als voorzitter van de commissie die onderzoek gaat doen naar stemfraude. Trump zei eerder dat er de afgelopen verkiezingen "miljoenen" mensen illegaal gestemd hebben. Hier is echter nooit bewijs voor gegeven, en experts wijzen de claims van Trump af. Hij verzwakte de claims ook in het interview en sprak niet meer van miljoenen illegale stemmen, maar van problemen bij de registratie.

Bekijk hier het fragment:

Iraakse regering tevreden met besluit Amerikaans Hof

Irak is blij met het besluit van het Amerikaanse Hof van Beroep, dat geen gehoor gaf aan het verzoek tot het onmiddellijk hanteren van het inreisverbod. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering zondag laten weten, meldt Reuters.

Irak is een van de zeven moslimlanden waaruit Trump niet langer vluchtelingen en immigranten wil opvangen. Het decreet dat Trump vrijdag tekende bepaalt onder meer dat burgers uit de genoemde landen gedurende drie maanden de VS niet in mogen. Dit om de grip op islamitisch geïnspireerd terrorisme vergroten.

Volgens de woordvoerder is de uitspraak zondag van het Amerikaanse Hof bemoedigend:

"Het is een stap in de goede richting om de problemen die het [decreet, red.] heeft veroorzaakt op te lossen."

Melissa McCarthy kruipt voor SNL op hilarische wijze in de huid van Trump-woordvoerder Sean Spicer

Het zijn goede tijden voor Amerikaanse komedianten: de uitspraken van Donald Trump zijn voer voor een ogenschijnlijk oneindige stroom persiflages. Een bekende imitatie is die van acteur Alec Baldwin in het satirische Amerikaanse programma Saturday Night Live. Maar inmiddels zijn ook personen in de entourage van de nieuwe president een mikpunt van spot. Voor SNL kroop actrice en comédienne Melissa McCarthy zaterdag in de huid van Sean Spicer, woordvoerder van Donald Trump. Spicer was de afgelopen weken in het nieuws met het aanspreken van de media op het verspreiden van 'leugens' over de inauguratieceremonie en met het verdedigen van Trumps immigratiedecreet.

De woede die Spicer hierbij zichtbaar voelde was een mooi aanknopingspunt voor McCarthy, die hem zaterdag op hilarische wijze persifleerde:

"Ik bied namens jullie mijn excuses aan aan mezelf voor de wijze waarop jullie me de afgelopen twee weken hebben behandeld. En die excuses worden niet aanvaard."

Oordeel zelf of McCarthy's poging is geslaagd:

Hof wijst beroep om onmiddellijk hanteren inreisverbod af

Een Amerikaans Hof van Beroep heeft het officiële verzoek tot het ongedaan maken van de opschorting van het inreisverbod afgewezen. Het verzoek werd zaterdag ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Met het hoger beroep wilde het ministerie een uitspraak van een rechter in Seattle, die de reisbeperking voor mensen uit zeven moslimlanden tijdelijk blokkeerde, ongedaan maken. Dat gaat dus niet door: de opschorting blijft nu van kracht, in elk geval gedurende de juridische strijd over het inreisverbod.

VS wil vrede tussen Rusland en Oekraïne herstellen

De VS gaan zich inzetten om het separatistenconflict in het oosten van Oekraïne op te lossen, en de veiligheid langs de grens met Rusland te herstellen. Dat beloofde president Trump in een telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko.

"We zullen met Oekraïne, Rusland en alle andere betrokken partijen werken om ze te helpen vrede langs de grens te herstellen."

Aldus luidt de tekst van een verklaring uit het Witte Huis. Kiev liet weten dat beide leiders tijdens het telefoongesprek het belang van een wapenstilstand benadrukten. De afgelopen week waren er weer verschillende incidenten in de Donbass-regio tussen Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten.

Officieel beroep tegen beperking inreisverbod

En het Amerikaanse ministerie van Justitie is officieel in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in Seattle, die vrijdagnacht de reisbeperking voor mensen uit zeven moslimlanden schorste. Dat blijkt uit de ingediende stukken bij de rechtbank. Trump noemde het besluit van de rechter zaterdag al belachelijk. Persbureau Reuters schrijft dat Trump nu heeft gezegd in een reactie:

"We zullen winnen. Voor de veiligheid van ons land, gaan we dit winnen."

Ondertussen steekt de president zijn ongenoegen over het besluit nog steeds niet onder stoelen of banken:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The judge opens up our country to potential terrorists and others that do not have our best interests at heart. Bad people are very happy!

Trump inspireert nog steeds bladenmakers

De nieuwe president van de Verenigde Staten blijft ontwerpers en bladenmakers inspireren. De afgelopen maanden kwamen er al flink wat in het oog springende Trump-covers voorbij, maar nadat Trump zijn inreisverbod vorig weekend uitvaardigde zijn er weer een paar opvallende aan toegevoegd.

Zaterdag verscheen het nieuwste nummer van het Duitse weekblad Der Spiegel, met daarop een cartoon van Trump die het afgehakte hoofd van het Vrijheidsbeeld omhoog houdt.

Twitter avatar DerSPIEGEL DER SPIEGEL Der neue SPIEGEL. Ab jetzt zum Download und ab morgen im Laden erhältlich: https://t.co/qv6ihBqCQm https://t.co/xtfI9YL2yW

De cover werd getekend door Edel Rodriguez, die eerder al verantwoordelijk was voor een tweetal memorabele Time-covers over Trump, die met de kennis van nu overigens behoorlijk gedateerd aandoen.

Niet iedereen is even enthousiast over het ontwerp. Zo vindt de Duitse krant Die Welt de Spiegel-cover "de journalistiek onwaardig". Controversiëler nog is de cover die deze week het Ierse blad Village siert, waarop Trumps hoofd onder schot wordt genomen. Nog smakelozer is de covertekst: Why not?

Twitter avatar VillageMagIRE Village Magazine Village February out today, Friday. Cover and editorial: why taking #Trump out would be unethical https://t.co/Wr2lmgTtvx

The New Yorker pakt het zoals altijd poëtischer aan. Ook dit weekblad heeft deze week een cover die een variatie is op het Vrijheidsbeeld, maar waar Der Spiegel haar onthoofdt, dooft The New Yorker slechts haar vlam.

Twitter avatar NewYorker The New Yorker An early look at next week's cover, “Liberty’s Flameout,” by John W. Tomac: https://t.co/qPXqZjuW1q https://t.co/Uu6Hx4QdIC

Inreisverbod VS nu officieel opgeschort

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag in een verklaring laten weten dat de annulering van visa van mensen afkomstig uit zeven moslimlanden ongedaan is gemaakt, meldt persbureau AP. Het inreisverbod zoals president Donald Trump dat vorige week vrijdag in een presidentieel decreet afkondigde, is daarmee nu officieel opgeschort.

Als gevolg van het inreisverbod waren volgens het ministerie vorige week de visa van 60.000 mensen geblokkeerd. Die blokkade is zaterdag echter opgeheven. Reizigers uit de landen die eerder geweerd werden maar wel in het bezit zijn van een geldig visum mogen de Verenigde Staten weer in, aldus het ministerie.

Zaterdagmiddag liet ook het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in een verklaring weten dat de controle van reizigers uit de betreffende landen genormaliseerd is. Een woordvoerder benadrukte verder dat het vonnis door het ministerie van Justitie nog altijd zo snel mogelijk aangevochten gaat worden.

Lees ook het volledige nieuwsbericht: Inreisverbod VS nu officieel opgeschort

Trump: "Mening van zogenoemde rechter"

President Trump heeft op Twitter gereageerd op het besluit van een rechter in de staat Washington om het inreisverbod voor zeven landen op te schorten. Dat gebeurde vannacht Nederlandse tijd. Trump noemt het besluit "belachelijk" en "een mening van een zogenaamde rechter, die in feite de rechtshandhaving wegneemt van ons land".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!

Het Witte Huis liet eerder al weten te geloven dat het verbod niet in strijd is met de wet. Het wil een zogenoemde "emergency stay" aanvragen, waarmee het decreet toch van kracht blijft.

Lees ook het volledige nieuwsbericht: Federale rechter blokkeert tijdelijk Trumps inreisverbod

Duizenden demonstranten bij Amerikaanse ambassade Londen

Duizenden demonstranten hebben zaterdag gedemonstreerd bij de Amerikaanse ambassade in Londen, meldt persbureau Reuters. Ze deden dat tegen president Trump en tegen zijn maatregel om inwoners van zeven voornamelijk islamitische landen niet meer toe te laten in de VS (ook al besloot een rechter vannacht dat dat inreisverbod ongrondwettelijk is).

De kritiek richt zich ook op de Britse premier Theresa May, met leuzen als "Trump: Special Relationship? Just Say No". Volgens de demonstranten is May niet sterk genoeg in haar afkeer voor het inreisverbod, en behandelt ze Trump teveel met fluwelen handschoenen. May probeert recentelijk om de "special relationship" die het VK met de VS heeft sterker te maken. Ze wil graag een handelsverdrag sluiten met Trump, nu het VK uit de EU stapt.

AFP. Niklas Halle'n

Zweedse minister drijft spot met Trump

De Zweedse vice-premier en minister van Milieu, Isabella Löven, lijkt een bijzondere manier te hebben gevonden om Trump te bekritiseren. Op Twitter plaatste ze een foto van zichzelf, terwijl ze een nieuwe klimaatwet tekent. Maar dat was niet zomaar een foto.

The Guardian merkte scherp op dat het shot - met alleen maar vrouwen op de achtergrond, waarvan eentje duidelijk zwanger - opvallend veel lijkt op die van een foto waarin Trump een wet tekent. Alleen zijn de rollen omgedraaid:

Het wordt nog interessanter als je bedenkt welke wet Trump op deze foto tekent. Het ging er hier om dat er geen Amerikaans geld meer zou gaan naar buitenlandse ngo's die abortussen uitvoeren of er voorlichting over geven. Het feit dat die beslissing over vrouwenlichamen werd genomen door een man in het bijzijn van acht andere mannen kon op verontwaardiging rekenen bij veel feministen - schijnbaar dus ook bij de Zweedse minister Löven, die de foto lijkt over te doen op haar eigen manier.

Volgens The Guardian zei Löven dat iedereen de foto zelf moet interpreteren. "Maar we zijn een feministische regering".

Witte Huis: decreet is wettig

In een reactie heeft het Witte Huis laten weten dat het decreet van Trump volgens de wettelijke regels was. Het ministerie van Justitie gaat een 'emergency stay'-verzoek indienen, om te voorkomen dat het besluit van de rechter kan worden uitgevoerd.

De Amerikaanse douane heeft ondertussen aan vliegmaatschappijen laten weten dat gedupeerden van het inreisverbod weer mogen vliegen naar de VS.

Federale rechter Seattle blokkeert tijdelijk inreisverbod

Een federale rechter in Seattle heeft het omstreden inreisverbod, dat de Amerikaanse president vorige week per decreet instelde, tijdelijk geblokkeerd. De rechtszaak tegen het inreisverbod voor zeven overwegend islamitische landen was aangespannen door de staat Washington en Minnesota. Volgens beide staten is het inreisverbod ongrondwettelijk. Het inreisverbod wordt nu tijdelijk opgeschort terwijl de rechter zich verder buigt over de aangespannen rechtszaak.

Het decreet dat Trump vrijdagavond tekende sluit drie maanden de grenzen voor vluchtelingen en immigranten uit Irak, Iran, Syrië, Soedan, Somalië, Jemen en Libië. Het leidde in de VS tot chaos op vliegvelden, protesten, afkeurende reacties van regeringsleiders en meteen een hele trits aan rechtszaken.

Eerder op de dag weigerde een andere federale rechter in Boston juist nog om een tijdelijke blokkade voor het inreisverbod voor een aantal landen te verlengen. Een federale rechter in Virginia sommeerde het Witte Huis om met een lijst te komen van mensen die door het inreisverbod de VS niet meer in mogen.

Ministerie: niet 100.000, maar 60.000 visa ingetrokken

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat het inreisverbod uit zeven overwegend islamitische landen ertoe geleid heeft dat de visa van 100.000 mensen zijn ingetrokken. Dat meldde The Washington Post vrijdag op basis van cijfers van het ministerie van Justitie. Volgens het ministerie gaat het om nog geen 60.000 mensen, meldt persbureau AP.

Trump geeft aanzet tot ontmanteling Dodd-Frank-wet

Met de uitvaardiging van een nieuw decreet heeft president Trump vrijdag de eerste aanzet gegeven tot de ontmanteling van de Dodd-Frank Act. Die wet werd in 2010 van kracht en moet met strenge regelgeving voor banken een herhaling van de kredietcrisis in 2008 voorkomen. Trump heeft het ministerie van Financiën opdracht gegeven de wet te herzien.

Twitter avatar FoxNews Fox News Breaking News: @POTUS signs executive orders on finance regulations. https://t.co/cRHOquwccI

Trump heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de Dodd-Frank-regelgeving wil terugdraaien. Hij denkt dat het beter is voor de economie als de banken aan minder regels zijn gebonden. Gary Cohn, Trumps voornaamste economische adviseur, gaf toelichting aan Fox Business News:

"Het eerste dat we gaan aanpakken is overregulering. Daar kampt niet alleen de financiële markt mee, maar alle markten. Dus vandaag zien jullie de eerste in een reeks decreten om de regelgeving op de financiële markt terug te dringen."

Economieredacteur van NRC Mark Beunderman schreef een achtergrondverhaal over Trumps strijd tegen de Dodd Frank Act.

Trump onthoofdt Lady Liberty op cover Der Spiegel

Op het nieuwe nummer van het Duitse weekblad Der Spiegel staat Donald Trump afgebeeld als beul van het Vrijheidsbeeld. De Amerikaanse president heeft een groot mes in zijn linkerhand en het afgesneden hoofd van Lady Liberty in zijn rechter. De cover lijkt een verwijzing te zijn naar de onthoofdingen van terreurbeweging Islamitische Staat.

Twitter avatar DerSPIEGEL DER SPIEGEL Der neue SPIEGEL. Ab jetzt zum Download und ab morgen im Laden erhältlich: https://t.co/qv6ihBqCQm https://t.co/xtfI9YL2yW

Advocaat: 100.000 visa ingetrokken om inreisverbod

Na de instelling van het inreisverbod uit zeven overwegend islamitische landen hebben de Verenigde Staten 100.000 visa ingetrokken. Dat heeft een landsadvocaat vrijdag gezegd tijdens een zitting in een federale rechtbank, meldt The Washington Post.

Het aantal werd volgens de krant genoemd tijdens de behandeling van een zaak die twee broers uit Jemen hadden aangespannen. Zij kwamen zaterdag aan op Dulles International Airport bij Washington D.C., maar werden na het presidentiële decreet weer op het vliegveld naar Ethiopië gezet.

VS kondigen nieuwe Iran-gerelateerde sancties aan

De Verenigde Staten hebben vrijdag nieuwe sancties ingesteld tegen dertien personen en twaalf organisaties in verband met de Iraanse rakettest. De regering van Donald Trump had eerder al gewaarschuwd dat maatregelen op handen waren.

Een lijst van de individuen en andere rechtspersonen tegen wie sancties werden ingesteld is gepubliceerd op de website van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Trump zinspeelt op hard ingrijpen tegen Iran

President Donald Trump is wakker en zoals elke ochtend laat hij via Twitter van zich horen. De Australische premier Malcolm Turnbull krijgt complimenten. Op donderdag maakte Trump in een telefoongesprek ruzie met de premier over het immigratieakkoord tussen beide landen. Maar Turnbull wilde dit verhaal naar buiten toe niet bevestigen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Thank you to Prime Minister of Australia for telling the truth about our very civil conversation that FAKE NEWS media lied about. Very nice!

Dit keer moeten gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, Iran en de honderdduizenden demonstranten het ontgelden.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Yes, Arnold Schwarzenegger did a really bad job as Governor of California and even worse on the Apprentice...but at least he tried hard!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Professional anarchists, thugs and paid protesters are proving the point of the millions of people who voted to MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Iran is playing with fire - they don't appreciate how "kind" President Obama was to them. Not me!

De tweet volgt op de aankondiging van het Witte Huis om extra sancties in te stellen tegen Iran vanwege de test met een middellangeafstandsraket die het land op zondag uitvoerde. Het is nog onduidelijk of de lancering de VN-resolutie schond. Op Amerikaans initiatief komt de VN-Veiligheidsraad op dinsdag bijeen in een spoedzitting.

In een reactie liet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif weten dat zij zich niet zorgen maken over [Amerikaanse] bedreigingen. Dat ze geen oorlog zullen beginnen, maar wel alles in het werk stellen om het land te verdedigen.

Iran unmoved by threats as we derive security from our people. We'll never initiate war, but we can only rely on our own means of defense. pic.twitter.com/TxlSEL8rjj

— Javad Zarif (@JZarif) 3 februari 2017

Politiek statement Budweiser leidt tot verschillende reacties

Het is de belangrijkste reclame van het jaar. Bedrijven betalen miljoen dollars om hun commercials te mogen uitzenden bij de Super Bowl, een van de best bekeken televisie-evenementen ter wereld. Dit jaar pakt het Amerikaanse biermerk Budweiser, in populariteit vergelijkbaar met Coco-Cola, uit met een wel heel een bijzonder spotje. Het overduidelijke politiek statement werd niet overal goed ontvangen.

Twitter avatar lennysfocus Lenny #Coors for The Super Bowl No #budwiser ever again, Snow flakes and traders
Twitter avatar brobert545 brobert545 #Budweiser- now foreign-owned drops the horses and dogs and gives us an #immigrant commercial for #SuperBowl2017 https://t.co/J0PjmcS2cP
Twitter avatar SetUSAFree Take Back USA Well #Budweiser is going to stick its nose into our politics with their Super Bowl ad.If you own their stock sell it quickly,its going down!
Twitter avatar SpiderClark7 Brendon Clark Love the new add #Budweiser , ignore all the negative, some people can't see the positive in anything. Still love ya in CA #onlybudfromnowon
Lees ook: Budweiser tart Trump met migrantenspotje Super Bowl

Adviseur Trump verzint aanslag van twee Irakezen

Op donderdagavond kwam Kellyanne Conway, adviseur van president Turmp, met een duidelijk staaltje 'alternative facts', of beter gezegd onwaarheden. In een interview bij de Amerikaanse televisiezender MSNBC zei ze dat twee Irakezen een aanslag hebben gepleegd. De zogenoemde Bowling Green Massacre. En dat president Obama daarna had besloten om zes maanden lang geen mensen uit Irak meer toe te laten. Oftewel het beleid van Trump is gewoon een voortzetting van Obama's beleid.

.@KellyannePolls says that 2 Iraqi refugees "were the masterminds behind the Bowling Green massacre."
(There was no such massacre.) pic.twitter.com/sD3Nnb5xfE

— Joe Sonka (@joesonka) 3 februari 2017

De presentator Chris Matthews ontging dit waarschijnlijk, want hij reageert hier helemaal niet op. Volgens Conway is deze aanslag niet bekend omdat de media er geen aandacht aanbesteden maar dat klopt helemaal niet, zo zocht de Amerikaanse nieuwssite Vox uit.

Er vond helemaal geen aanslag plaats op Bowling Green. Wat er wel gebeurde was dat hier twee Irakezen werden opgepakt en beschuldigd van terrorisme. Zij zouden geld en wapens gestuurd hebben naar opstandelingen die vochten tegen het Amerikaanse leger in Irak.

Uit het FBI-onderzoek kwam verder naar voren dat vingerafdrukken van een van de verdachten werd gevonden op een autobom in Irak. Zo kwam aan het licht dat de militanten uit Irak probleemloos door de screening heen kwamen. Reden voor regering Obama om vingerafdrukken af te nemen van alle 57.000 Irakezen die de Verenigde Staten waren binnengekomen. Van een inreisverbod van mensen uit Irak was geen sprake, het immigratieproces duurde alleen langer.

Na veel kritiek stapt CEO Uber uit economische raad Trump

Een tegenslag voor president Trump. Travis Kalanick, CEO Uber, is opgestapt als lid van een economische adviesraad voor de president, zo meldt persbureau Reuters. In een verklaring aan zijn personeel stelt Kalanick.

"Zitting nemen in de adviesraad was niet bedoeld als een goedkeuring van de president of zijn agenda, maar helaas is dat wel op die manier opgevat".

In de afgelopen week uitten gebruikers van de populaire taxi-app veel kritiek op het bedrijf. Niet alleen op Kalanick, maar ook omdat het bedrijf geprofiteerd zou hebben van het inreisverbod. Nadat Trump een decreet had getekend om mensen afkomstig uit de zeven islamitische landen (Syrië, Jemen, Irak, Iran, Libië, Somalië en Soedan) niet langer toe te laten kondigde de vakbond van New-Yorkse taxibranche een boycot aan. Taxichauffeurs van Uber hielden zich hier niet aan, daarnaast verstuurde de taxi-app Tweets dat ze de tarieven niet zouden verhogen.

Twitter avatar Uber_NYC Uber NYC Surge pricing has been turned off at #JFK Airport. This may result in longer wait times. Please be patient.

Nadat het boycot #deleteuber zeer veel navolging kreeg, duizenden gebruikers deleten hun profiel en kozen voor concurrent Lyft, krabbelde Uber terug. Het verstuurde emails naar voormalige gebruikers dat ze niet achter het inreisverbod van Trump staan en bestuursvoorzitter Kendrick liet in een verklaring aan zijn personeel weten:

"Er zijn vele manieren om te strijden voor verandering van het immigratiebeleid. Deel blijven uitmaken van de economische raad staat dat in de weg. Dit overheidsbesluit kwetst vele mensen in de Verenigde Staten, overal in het land".

70-jarige Branstad aangesteld als ambassadeur China

Spannend wordt ook hoe de relatie tussen de Verenigde Staten en China zich gaat ontwikkelen. Een belangrijke rol is hiervoor weggelegd voor Tery Branstad. De voormalige gouverneur van Iowa is op donderdag door president Donald Trump aangesteld als Amerikaans ambassadeur in China. Een beslissing die ook op de goedkeuring kon weggedragen van een aantal Democratische senatoren. Zijn hoorzitting moet nog plaatsvinden.

De 70-jarige Branstad is de langszittende gouverneur in de Verenigde Staten. Hij is al meer dan twee decennia de bestuurder van Iowa. Wat voor hem pleit is zijn vrienschap met de Chinese president Xi-Jinping. Voordat hij president werd bracht hij in 1985 en in 2002 een bezoek aan Iowa. Een andere bijzondere eigenschap van Branstad, zoals The Washington Post in dit artikel beschreef, is dat hij de 'meest opvallende snor' heeft van Iowa.

De voornaamste taak voor Branstad wordt het opvangen van de klappen vanwege het nieuwe economische beleid van de Verenigde Staten. Trump heeft tijdens zijn presidentscampagne meerdere keren uitgehaald naar China door het land te betichten van valutamanipulatie en te dreigen met het instellen van hoge importtarieven voor hoge goederen.

Lees ook: Trump kiest China-havik en activistische belegger als adviseurs

Het harde beleid richting China zal de komende jaren vooral afkomstig zijn van Peter Navarro, het hoofd van de nationale handelsraad (NTC) in het Witte Huis. Deze voormalig hoogleraar economie aan de Universiteit van Californië in Irvine werd bekend vanwege zijn kritische publicaties over China. In 2008 schreef hij het boek The Coming China Wars. In 2011 volgde Death by China: Confronting the Dragon. Een jaar later gevolgd door een gelijknamige documentaire.

China lijkt niet van plan om de Amerikaanse kritiek gelaten te incasseren. In reactie op de uitspraken president Trump van afgelopen dinsdag liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat ze hun munt nooit hebben gebruikt als wapen in een "muntoorlog".

Witte Huis waarschuwt Israël: bouw nederzettingen draagt niet bij aan vrede

Meer opvallend nieuws in de categorie Amerikaans buitenlandbeleid: het Witte Huis heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gewaarschuwd dat het bouwen van nieuwe nederzettingen "wellicht niet bijdraagt" aan een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten, meldt Reuters.

Trump wordt gezien als sympathisant van de nederzettingenpolitiek van Israël - hij sprak zich er niet eerder tegen uit - en sinds de beëdiging van Trump werden door Israël duizenden nieuwe huizen gebouwd op de Westelijke Jordaanoever.

Hoewel Trump niet eerder een kritisch geluid liet horen over de nederzettingenpolitiek, stelt het Witte Huis dat er "nog niet een officiële positie is ingenomen over het nederzettingenbeleid". Onder leiding van oud-president Obama waren de VS tegenstander van Israëls activiteit op de Westelijke Jordaanoever. In december vorig jaar veroordeelden de Verenigde Naties de bouw van nederzettingen. De VS zetten hun veto toen niet in, tot grote woede van Israël.

In een reactie op de uitlatingen van het Witte Huis liet de Israëlische VN-ambassadeur vrijdag weten het nog "te vroeg" te vinden om te zeggen hoe de uitspraken het Israëlische beleid gaan beïnvloeden. De ambassadeur zei de uitspraken "geen U-bocht" te vinden in het Amerikaanse beleid.

Onverwacht harde taal VS tegen Rusland bij VN

De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley werd vorige maand geïnstalleerd bij de VN.

De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley werd vorige maand geïnstalleerd bij de VN. Foto AP

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley heeft donderdag onverwacht harde taal gebezigd tegen Rusland. Haley gaf Rusland de schuld van het onlangs opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne, meldt Reuters.

Haley waarschuwde Rusland dat de sancties tegen dat land niet zullen worden opgeheven totdat Moskou de Krim teruggeeft aan Oekraïne:

"Ik vind het jammer dat ik tijdens mijn eerste optreden de agressieve daden van Rusland moet veroordelen."

"We willen een betere relatie met Rusland. Maar de dreigende situatie in Oost-Oekraïne is er een die duidelijke en sterke veroordeling van Russische daden behoeft."

De door Haley geuite kritiek op Rusland is opvallend, omdat president Donald Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin eerder prees en de relatie tussen de landen zei te willen verbeteren. Zijn voorganger Barack Obama heeft de Russische aanwezigheid op de Krim altijd veroordeeld.

Rusland bezette het Oekraïense schiereiland de Krim in februari 2014. De annexatie werd internationaal veroordeeld en leidde tot economische sancties van de Europese Unie en de VS.

Derde parlementair onderzoek om Russische inmenging aangekondigd

De Republikeinse senator Lindsey Graham en de Democratische senator Sheldon Whitehouse hebben op donderdag aangekondigd dat zij met hun Senaatscommissie Misdaad en Terrorisme onderzoek gaan doen naar Russische inmenging in de verkiezingen van zowel de Verenigde Staten als andere democratische landen, bijvoorbeeld in Europa. Dat meldt persbureau AP. Dat betekent dat er nu drie verschillende congrescommissies zijn die de Russische kwestie onder de loep nemen.

Het onderzoek moet meer inzicht geven in "Russische pogingen om de democratie te ondergraven", aldus Graham en Whitehouse. Naast Misdaad en Terrorisme - dat een subcommissie is van de Senaatscommissie voor Justitie - doen zowel de inlichtingencommissie van het Congres als die van de senaat onderzoek naar Russische invloeden op de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland toen onder andere e-mails van de Democratische partij gehackt.

Ministerie past sancties Rusland aan

Het wordt weer gemakkelijker voor Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met de Russische inlichtingendienst FSB. Het ministerie van Financiën heeft dat op donderdag bekend gemaakt. Het besluit betekent een kleine aanpassing van de sancties die Obama vorige maand aan Rusland oplegde vanwege het hackschandaal rond de verkiezingen. Vanwege de sancties konden Amerikaanse bedrijven tijdelijk geen technologische goederen meer exporteren naar Rusland, omdat de FSB naast het verzamelen van inlichtingen ook daarop toeziet.

Volgens een persverklaring van het Witte Huis is er geen sprake van een verandering van het sanctiebeleid. Dat blijft van kracht. De sancties zijn een heikel punt voor de Amerikaanse regering: Trump denkt er over om ze op te heffen, maar veel van zijn partijgenoten zijn daar mordicus tegen.

Microsoft wil uitzonderingsregeling inreisverbod

Microsoft wil dat er uitzonderingsregels komen voor het inreisverbod dat Donald Trump vorige week instelde. Het bedrijf vraagt in een blog post die gekoppeld is aan een officiële aanvraag om een regeling die het mogelijk maakt voor "betrouwbare, bekende reizigers" om gemakkelijk het land weer in te komen. Het verbod van Trump sluit de grenzen voor reizigers uit een zevental overwegend islamitische landen. Bij Amerikaanse techbedrijven werken veel buitenlandse krachten met een visum.

Volgens Microsoft hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Veiligheid de autoriteit om dergelijke uitzonderingen uit te schrijven. Het bedrijf vraagt ook aan beide ministeries om buitenlandse studenten te ontzien bij het handhaven van het inreisverbod. "Het zou erg zijn als een buitenlandse student de droom om een opleiding af te ronden moet opgeven omdat er in het thuisland een familiecrisis is."

Rutte herhaalt: Nederland betreurt inreisverbod - 'wijzen we af'


Foto ANP / Jerry Lampen

We betreuren het en wijzen het af. Dat herhaalde premier Rutte zojuist in een Kamerdebat over het door president Trump afgekondigde inreisverbod voor mensen met een paspoort uit zeven overwegend islamitische landen. Rutte noemt de maatregel "in de kern disriminerend". "We zijn het er inhoudelijk niet mee eens, het is in strijd met onze waarden." Rutte vindt de maatregel ook "niet effectief":

"Het is een groot cadeau aan onze tegenstanders. Je zult maar in Irak aan de goede kant vechten en Nederland en de VS daar steunen. Dan is dit nét de verkeerde maatregel."

Rutte zei wel te begrijpen dat de VS zorgen hebben mensen die het land willen binnenkomen "en verkeerde dingen willen".

PVV-Kamerlid De Roon wierp Rutte voor de voeten dat het decreet van Trump "in essentie niets anders is" dan 'Pleur op', een inmiddels gevleugelde uitspraak van de premier. "Ik begrijp niet dat hij Trump niet bijvalt", aldus De Roon. Rutte antwoordde dat het decreet "de situatie onveiliger maakt, het duwt mensen richting een verkeerde keuze."

Louis Bontes (VoorNederland) vroeg nog waarom vicepremier Asscher (PvdA)woensdag bij een demonstratie tegen Trump was en of dit kabinetsbeleid is. Rutte zei dat demonstreren zijn stijl niet is, maar dat het kabinetsleden niet verboden is dit te doen. "Al helemaal niet richting de verkiezingen, dan is het acceptabel als er eigen accenten worden gelegd."

Kamer verdeeld over reactie kabinet op inreisverbod

In de Tweede Kamer wordt momenteel officieel gesproken over de voorbereiding van de Europese top van vrijdag, maar premier Rutte krijgt vooral vragen over het inreisverbod dat president Trump afgelopen weekend afkondigde. Veel (linkse) oppositiepartijen kritiseerden premier Rutte de afgelopen dagen omdat hij het inreisverbod niet scherp genoeg zou hebben veroordeeld. Dinsdag maakte minister van Buitenlandse Zaken Koenders (PvdA) dat Nederland de besprekingen met de VS over controles op Schiphol opschort.


Foto ANP / Bart Maat

Voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven was het allemaal wat too little, too late. "Hoe gaat deze regering een krachtig tegengeluid bieden tegen [deze maatregelen] die indruisen tegen alles waar wij voor staan?" Verhoeven vindt dat het kabinet "een stevige vuist" moet maken tegen de regering-Trump. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff hekelt de "wat beperkte reactie" van Rutte, in tegenstelling tot de woorden van Koenders dinsdag. "Juist van onze premier verwachten wij leiderschap als het gaat om een dergelijke ernstige kwestie." CDA-Kamerlid Raymond Knops vindt ook dat het inreisverbod niet deugt, maar prijst de volgens hem kritische reactie van het kabinet. "Juist tegen vrienden moet je eerlijk kunnen zijn."

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kreeg lastige vragen van de linkse oppositie toen hij zei dat zijn partij "niet klakkeloos [wil] meegaan in anti-Trump-sentimenten" en een constructieve houding tegenover de regering-Trump bepleitte. Na aandringen wilde Bisschop wel erkennen dat er "discriminerende elementen" in het inreisverbod van Trump zitten en "die wijzen wij met kracht af".

De PVV prees president Trump zoals verwacht. Kamerlid Raymond de Roon noemde het decreet van Trump een "soeverein besluit" dat in het belang is van de veiligheid van de VS. Volgens De Roon steunt een meerderheid van de Amerikaanse bevolking het besluit. "Dacht onze regering er ook maar zo over."

Rutte en Koenders antwoorden de Kamer later donderdag.

Pentagon onderzoekt burgerdoden bij aanval Jemen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie erkent dat er hoogstwaarschijnlijk burgerdoden zijn gevallen bij de Amerikaanse aanval van afgelopen weekend in Jemen. Onder de doden zijn ook kinderen. Het leger is een onderzoek gestart, aldus Reuters.

De eerste kennismaking van het door oorlog geteisterde Jemen met de nieuwe Amerikaanse regering van president Trump verliep niet onverdeeld gunstig. Niet alleen belandde Jemen vrijdag op Trumps lijst van overwegend islamitische landen waarvoor voorlopig een inreisverbod voor de VS geldt, maar ook had uitgerekend de eerste door Trump persoonlijk goedgekeurde antiterreuractie in de nacht van zaterdag op zondag plaats in Jemen.

Hoewel Trump er zelf weinig over zei, eindigde de actie in de plaats Yakla in een fiasco. Bij de operatie tegen een bolwerk van Al-Qaeda, die bedoeld was om informatie op computers te achterhalen, werd een Amerikaanse commando gedood.

Bij schietpartijen werden volgens Amerikaanse woordvoerders veertien Al-Qaeda-strijders gedood. Maar er kwam ook een flink aantal burgers, volgens lokale bronnen zelfs tientallen, om. Onder hen het achtjarige dochtertje van de al in 2011 gedode Amerikaanse islamitische prediker Anwar al-Awlaki. Analisten vrezen dat moslimradicalen haar dood propagandistisch zullen uitbuiten, zo schrijft NRC-redacteur Floris van Straaten.

Lees verder: Oorlog Jemen: Half miljoen kinderen dreigen te sterven

Speech Breitbartmedewerker afgezegd na rellen

Honderden demonstranten hebben woensdagavond op de campus van de University of California in Berkeley geprotesteerd tegen de komst van Breitbartmedewerker Milo Yiannopoulos, die een speech zou geven voor studenten. Nadat er rellen uitbraken en demonstranten hekken en stenen door de ruiten van het universiteitsgebouw waar de speech zou plaatsvinden gooiden, werd de speech afgezegd. Ook werd er een generator in brand gestoken.

De politie moest er aan te pas komen om de menigte uiteen te drijven. Daarbij vuurde agenten rubberen kogels op de menigte af, aldus lokale media. Vier mensen zouden gewond zijn geraakt. Volgens de politie ging het om ongeveer 150 relschoppers, op een totale menigte van 1.500 vreedzame demonstranten.

Yiannopoulos is een van de omstreden gezichten van de conservatieve website Breitbart, een vrijplaats voor de extreme alt-rightbeweging. Hij noemde de rellen een "aanval op de vrijheid van meningsuiting". Breitbart, dat het niet altijd even nauw neemt met de waarheid, heeft onophoudelijk campagne gevoerd voor Donald Trump. Oprichter Steve Bannon is de grootste vertrouweling van de nieuwe Amerikaanse president en geldt nu als een van Trumps belangrijkste adviseurs.

Witte Huis waarschuwt Iran

Het Witte Huis heeft woensdag in een verklaring de raketlancering van Iran veroordeeld. In de scherpste bewoordingen sinds Donald Trump is beëdigd als president verklaarde Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn dat "Iran officieel gewaarschuwd is" vanwege de actie en noemde het een overtreding van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad.

De ferme taal van het Witte Huis is mogelijk een voorbode voor economische en diplomatieke sancties van de VS tegen Iran. Trump ziet de raketlancering als een overtreding van het nucleaire akkoord dat zijn voorganger Obama met Iran sloot. Die deal heeft Trump al tijdens de campagne "de slechtste deal ooit" genoemd.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Iran is rapidly taking over more and more of Iraq even after the U.S. has squandered three trillion dollars there. Obvious long ago!

Kabinet Trump krijgt vorm

Terwijl Trump ruziet met buitenlandse regeringsleiders en regeert per decreet, krijgt zijn kabinet steeds meer vorm. Woensdagavond stemde de door de Republikeinen gedomineerde Senaat in met de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse zaken.

De keuze voor de oud-topman van oliebedrijf Exxon Mobil is onder meer omstreden omdat de zakenman goede banden zou hebben met Rusland, waar hij met zijn bedrijf actief was. Zowel bij de Republikeinse als bij de Democratische partij bestonden zorgen daarover. Volgens president Trump zijn de goede banden met Moskou juist positief omdat Tillerson daardoor het land goed kent.

Lees ook: Senaat VS keurt benoeming Tillerson goed

Trump ruziet met Australische premier

Trump heeft in een telefoongesprek met de Australische premier Malcolm Turnbull uitgehaald naar zijn bondgenoot. Volgens The Washington Post wond Trump zich op over een immigratieakkoord dat de VS met Australië heeft gesloten en gooide de Amerikaanse president na 25 minuten de hoorn op de haak, terwijl er een uur was uitgetrokken voor het gesprek.

Trump zou ook tegen Turnbull, regeringsleider van een van de beste bondgenoten van de VS, gezegd hebben dat dit gesprek "verreweg het slechtste gesprek" was, ondanks dat hij dezelfde dag met vier andere regeringsleiders, onder wie de Russische president Poetin, had gesproken. Verder zou de Amerikaanse president hebben opgeschept over zijn verkiezingsoverwinning.

Turnbull wilde zelf na afloop van het gesprek de berichtgeving van de Amerikaanse krant niet bevestigen. Hij noemde de relatie tussen Australië en de VS "zeer sterk" en zei dat het gesprek "openhartig" was geweest. Trump maakte zich boos toen Turnbull informeerde of de VS nog altijd 1.250 vluchtelingen uit een Australisch detentiecentrum zou opnemen, een deal die onder Obama is beklonken. Daarna beschuldigde Trump Australië ervan de "volgende Boston-bomplegers" te willen exporteren. Op Twitter had Trump het vervolgens onjuist over "duizenden illegale immigranten".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Do you believe it? The Obama Administration agreed to take thousands of illegal immigrants from Australia. Why? I will study this dumb deal!

Ook met zijn Mexicaanse collega zou Trump vrijdag een ijzig telefoongesprek hebben gevoerd, berichtten persbureau AP en Mexicaanse journalist Dolia Estévez woensdag. In gesprek met Enrique Peña Nieto zou Trump hebben gezegd dat de VS "niets van Mexico nodig hebben".

Ook suggereerde hij het leger naar het zuidelijke buurland te sturen in de strijd tegen drugshandel.

"Jullie hebben veel bad hombres [slechte mannen, red.] daar beneden. En jullie doen niet genoeg om ze te stoppen. Ik geloof dat jullie militairen bang zijn, onze zijn dat niet, dus ik zou ze simpelweg kunnen sturen om de klus te klaren."

Zowel de Amerikaanse als Mexicaanse regering ontkende deze gang van zaken. Zowel Estévez als AP, dat de verslaglegging van het gesprek zegt te hebben ingezien, houdt echter vast aan het bericht

We gaan gewoon verder...

...met het slowbloggen over het presidentschap van Donald Trump. Wil je de ontwikkelingen van de afgelopen week teruglezen? Klik dan hier.