Teekie van de straat

De Kaapverdiaanse kickboksschoolhouder Jay belde over het poesje. Langs de Schie had hij het hartverscheurende gemiauw gehoord toen hij zijn auto daar parkeerde. Hij vond het mormeltje tegen het voorwiel gedrukt onder de wagen voor hem. Zijn Marokkaanse vrouw wilde het beestje houden. „Hou ‘m nou, hou ‘m nou!”, had ze gesmeekt. Maar de kickboksschoolhouder is allergisch. Hij droeg leren handschoenen toen hij het poesje op de toonbank van dierenwinkel de Rimboe neerzette. Het zat onder de teken. Esdra, de eigenaar van de dierenwinkel, schatte het op een week of vijf en had zijn moeder al gebeld. Die zou het poesje wel willen verzorgen de komende tijd. „Maar toen kwam er nog een moeder binnen”, lacht Esdra en wijst op Daniëlle.

Daniëlle is een regelmatige bezoeker en klant. Vanaf haar werk bij de bake off van AH to go in het Erasmus MC fietst ze iedere week wel een keer over de West-Kruiskade om voer voor haar huisgenoten in te slaan. En om met de dieren van de Rimboe te spelen. Het werk in de supermarkt valt haar soms zwaar. Ze zou veel liever in de Koopgoot staan, want bij de klanten in het Erasmus-ziekenhuis weet je nooit zeker of ze zojuist een slecht nieuws verhaal hebben ontvangen. „Je moet echt opletten met wat je daar zegt.”

Vandaag gaat al haar aandacht naar het vondelingetje. Met haar linkerhand omklemt ze voorzichtig het beestje, terwijl ze met haar rechter met een speciaal pincet de teken uit de vacht trekt en deze in een glas water dompelt. Ze schat dat ze er al zeker 30 van die krengen heeft verwijderd.

Het poesje mag mee naar haar huis in Schiedam, het lijkt een uitgemaakte zaak. „Kan er nog wel bij joh”, lacht ze en telt op haar vingers wie er allemaal bij haar wonen. „Twee halsbandparkieten, een pruimenkop, twee valkparkieten en drie grasparkieten. Daarnaast heb ik nog twee cavia’s en vier konijnen. Maar mijn lieveling is toch Casper de Chih Tzu, een Pikeneesachtig hondje.”

Daar kan dit poesje toch nog makkelijk bij? Voor de kosten hoeft ze het niet te laten. Als de zakken honden- of kattenbrokken beschadigd aankomen bij AH to go worden ze niet teruggestuurd naar distributie. En dus neemt Daniëlle ze vaak mee naar huis. De Rimboe heeft ook al een naam voor het poesje: Teekie.

Journaliste Mieke van der Linden schrijft over stadsfauna.
    • Mieke van der Linden