President Roemenië sleept regering voor de rechter

President Klaus Iohannis wil dat de rechter zich uitspreekt over de wetswijziging die corruptie onder de 44.000 euro niet langer bestraft.

In de afgelopen dagen waren er grootschalige protesten in Roemenië tegen deze pro-corruptie maatregel.
In de afgelopen dagen waren er grootschalige protesten in Roemenië tegen deze pro-corruptie maatregel. Foto Daniel Mihailescu/AFP

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft een aanklacht tegen de regering ingediend bij het constitutionele hof. Het gaat over de wetswijziging van de sociaal-democratische regering die ambtsmisbruik met een financiële schade van minder dan 44.000 euro niet langer bestraft, zo meldt persbureau Reuters.

Tijdens een persconferentie die op de nationale televisie werd uitgezonden liet Iohannis weten:

“Het is overduidelijk een juridisch constitutioneel conflict tussen de regering en de rechterlijke macht en het parlement”.

Hij roept de regering van premier Sorin Grindeanu op om de wetswijziging in te trekken.

Grootste protesten sinds val communisme

Door deze pro-corruptiemaatregel zijn in de afgelopen dagen honderdduizenden Roemenen de straat opgegaan. Op woensdag demonstreerden naar schatting 250.000 mensen tegen de wetswijziging van de regering. Het was het grootste protest sinds de val van het communisme in 1989.

Lees ook: Roemenen zijn woest nu corruptie tot 44.000 euro ‘mag’

Eerder op donderdag maakte Florin Jianu, de minister voor Handel, bekend dat hij vanwege deze maatregel aftreedt. Op Facebook gaf aan dat hij dit vooral deed om later zijn kind eerlijk in de ogen te kunnen kijken.

“Ga ik hem vertellen dat zijn vader een lafaard was en een maatregel steunde waar hij niet achterstond. Of dat hij wegliep voor iets waarin hij niet geloofde”.

Volgens NRC-correspondent Roeland Termote is de wetswijziging van de Roemeense regering vooral ingegeven door eigenbelang.

“De nieuwe wetswijziging lijkt vooral de problemen op te lossen van politici zoals PSD-leider Liviu Dragnea. Ook hij gold als verdachte in een zaak van ambtsmisbruik. Dragnea kon al geen premier worden vanwege een eerdere veroordeling voor poging tot verkiezingsfraude bij een referendum in 2012″.

Brussel liet zich op woendag al kritisch uit over de wetswijziging van de Roemeense regering.