Paarden niet naar buiten dankzij één klagende buur

„We worden er helemaal gefrustreerd van.” Vincent Valk, eigenaar van de Hollandsche Manege, dacht met het overnemen van een naburig stukje grond tussen de Overtoom en de Vondelstraat weinig kwaad te doen: Eigen Haard wilde er toch al vanaf, en Valk kon op dat „postzegeltje” van 450 m2 mooi voldoen aan de eisen van dierenwelzijn – de paarden konden er overdag buiten lopen, zodat ze niet de hele dag binnen hoeven te staan.

Maar hij had buiten z’n buurman gerekend. Eén bewoner, huis grenzend aan het landje, is bang voor geluidsoverlast en stank van paardenpoep. Hij diende een klacht in bij de gemeente, die de manege vervolgens vergunning ontzegde voor het gebruik van de grond als buitenplaats voor paarden.

De manege heeft het behoorlijk gehad met de gemeente. Subsidie voor onderhoud krijgen ze ook al niet. „Terwijl we wel een hoop huur aan de gemeente betalen.” Een opknapbeurt aan de stallen komt neer op verhoging van de contributie. „En dan zijn er altijd kindertjes die de paardrijles niet meer kunnen betalen.”

Wat dit „postzegeltje” betreft zouden ze dan ook wel coulanter mogen zijn, vindt Valk. Hij is in beroep gegaan; uitspraak volgt in april. Valk ziet die met vertrouwen tegemoet. En die poep dan? Valk: „Die ruimen we gewoon om de zoveel uur op natuurlijk. Kom nou.”