Mounir E. wilde een machinegeweer kopen

jihad-strijder

Wegens diefstal van speelgoed opgepakte man uit Spijkenisse zou zich bij terreurorganisatie IS in Syrië hebben aangemeld.

Mounir E. had zich in Syrië gemeld. Foto Getty Images

Zwart, kort geknipt haar, lange bakkebaarden en een puntbaardje. Roerloos zat de van deelname aan terreurorganisatie IS in Syrië en Irak verdachte Mounir E. uit Spijkenisse in zijn stoel toen hij de officier van justitie hoorde betogen dat hij een gevaar voor de samenleving zou zijn en dat vrijlating er voorlopig niet inzit. Alleen zijn lippen bewogen, onhoorbare woorden prevelend.

Mounir E. blijkt een van de acht Nederlanders te zijn die voorkomen op de vorig jaar uitgelekte lijst van strijders van IS. Maar omdat de plaatsnaam Spijkenisse ontbrak op het via internet uitgelekte lijst met leden van IS met daarop de naam en geboortedatum van Mounir E., was toen nog niet duidelijk dat er ook een verdachte uit de regio Rotterdam bij zat.

Oppakken was niet nodig want de in Marokko geboren vermeende strijder zat al elf maanden in de gevangenis voor diefstal van speelgoed voor zijn kinderen bij een winkel van Bart Smit en bedreiging en mishandeling van personen, onder meer op een school in Spijkenisse.

Zijn advocaat, André Seebregts, probeerde hem tijdens de pro forma zitting afgelopen week tevergeefs vrij te krijgen omdat concreet bewijs dat Mounir E. daadwerkelijk in Syrie geweest is voor een gevechtstraining volgens hem ontbreekt. „Het OM gebruikt informatie waarvan de herkomst niet bekend is. Dat maakt het onmogelijk te controleren of die informatie betrouwbaar is.”

Op het formulier van IS staat dat E. zich op 9 juni 2014 heeft aangemeld bij een IS-contactpunt in Jarablus in Noord-Syrië, vlak over de grens met Turkije. Hij zou zich hebben opgegeven als ‘inghimasi’, een term die IS gebruikt voor strijders die schieten op de vijand en zichzelf met een bomgordel opblazen zodra ze in een hinderlaag belanden. Maar E. had een andere verklaring, zo bleek tijdens de zitting. Hij zou lange tijd in Turkije hebben verbleven om een shoarmatent op te zetten.

Dat overtuigde het OM niet. Zijn paspoort was hij „kwijt geraakt” dus bewijs van stempels ontbrak. Bovendien had hij in 2015 gepoogd een machinegeweer te kopen. De politie betrapte hem nadat de wapenhandelaar uit het Groningse Blijham alarm sloeg, zegt de advocaat. „Die schrok van het e-mailadres waarmee E. de bestelling verstuurde: holocaustisfunny@gmail.com.” Dat had hij volgens de advocaat aangemaakt om te testen of de AIVD hem observeerde. E. is overgebracht naar de terreurafdeling van stadsgevangenis De Schie. De strafzitting is op 29 maart.

    • Lucette Mascini