Kamer tegen verplichte observatie verwarde patiënten

Regeringspartij PvdA steunt een amendement van de SP tegen de maatregel die verplichte opname tot 72 uur in een psychiatrische instelling gemakkelijker moet maken.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD).
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD). Foto Bart Maat/ANP

Terwijl donderdag in de Tweede Kamer het wetsvoorstel Verplichte ggz van minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) nog besproken moet worden, is een meerderheid van de Kamerleden al op voorhand tegen de maatregel die verplichte opname tot 72 uur in een psychiatrische instelling gemakkelijker moet maken. Regeringspartij PvdA steunt een amendement van de SP tegen de observatiemaatregel.

Het amendement, dat is ingediend door SP-Kamerlid Renske Leijten, is ondertekend door Kamerleden van GroenLinks, PVV, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en PvdA-Kamerlid Grace Tanamal. Haar partijcollega Lea Bouwmeester twitterde donderdagochtend dat “mensen met een psychisch ziektebeeld onze steun verdienen”, en liet daarbij weten het SP-voorstel te steunen.

Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten “Verwarde” mensen max drie dagen van straat halen zónder zorg of rechtsbescherming? Een Kamermeerderheid wil het ni… https://t.co/ih5Ud7VmuK

De observatiemaatregel, onderdeel van het veel grotere wetsvoorstel, zou het mogelijk maken een patiënt van wie het “ernstige vermoeden” bestaat dat de “stoornis ernstig nadeel” veroorzaakt tot drie dagen onvrijwillig opgenomen kan worden, zonder dat er behandeling plaatsvindt. Op die manier zouden patiënten tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden en geobserveerd kunnen worden. Een burgemeester zou die beslissing kunnen nemen.

Lees ook: Meldpunt verwarde personen lijkt nuttig

Een ander onderdeel van het wetsvoorstel is dat Schippers psychiatrische patiënten die een gevaar vormen wil kunnen laten opnemen voor een periode van maximaal achttien uur, waarbij de patiënten wel medicijnen krijgen toegediend. Een Kamermeerderheid steunt die crisisvariant van verplichte opname wel.

‘Semi-straf’

Volgens het amendement biedt de observatiemaatregel tot 72 uur onvoldoende juridische bescherming voor de patiënten. Daarnaast zou het moeilijk zijn om objectief te kunnen beoordelen of een patiënt voor verplichte opname in aanmerking komt. Kamerlid Leijten laat op Twitter weten dat gedwongen opname onder goede voorwaarden wel mogelijk moet zijn.

Eerder deze week uitten vier ggz-verenigingen ook al kritiek op de maatregel. Zij noemden de observatiewet een “ernstige inbreuk op iemands fundamentele recht op vrijheid en zelfbeschikking”. De ggz-verenigingen zijn bang voor “willekeurige detentie” en vrezen dat psychiatrische instellingen worden ingezet om “semi-straffen” uit te delen.

    • Sam de Voogt