ING maakt 4,6 miljard winst dankzij buitenlandse groei

Bank Winst bij ING, ondanks de lage rente en strenge regulering. Toch verlangt de digitalisering dat er mensen uit moeten.

Foto ANP

De grootste bank van Nederland, ING, heeft het afgelopen jaar opnieuw meer winst gemaakt, ondanks de moeilijke omstandigheden voor banken. Onderaan de streep hield ING 4,6 miljard euro over, bijna eenvijfde meer dan in 2015. ING kondigde vorig jaar nog een ingrijpende reorganisatie aan.

Uit de donderdag gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat ING ondanks de ultralage rente en de toenemende kosten door strengere bankregels het opnieuw beter deed dan het jaar ervoor, net als in 2015. De bank kreeg er 1,4 miljoen klanten bij en verstrekte voor bijna 35 miljard euro meer krediet aan het bedrijfsleven. Spaarders stalden 28,5 miljard euro meer bij de bank – ondanks de magere rente die zij vaak krijgen.

ING’s goede resultaten komen voor een belangrijk deel doordat de bank in het buitenland snel groeit en daar aantrekkelijke marges verdient op producten en diensten. In Nederland is de markt behoorlijk verzadigd, maar in andere Europese landen is dat niet zo. ING opereert als een van de weinige Nederlandse banken nog echt internationaal. De bank profiteerde het afgelopen jaar ook van de aantrekkende economie. Er waren minder wanbetalers.

Topman Ralph Hamers sprak in een toelichting van een „sterk” 2016. Zijn bank gaat door met de strategie die een paar jaar geleden werd ingezet, maar wil die wel versneld uitvoeren omdat de ontwikkelingen op de markt ook steeds sneller gaan.

Klanten regelen hun bankzaken vaker zelf, via hun telefoons of computers – daar komt vaak geen bankmedewerker meer aan te pas. En dus moet ING vergaand „digitaliseren”. Hamers ziet ING als „leider” op dat gebied.

Als voorbeeld noemt Hamers de vele „klantvriendelijke” vernieuwingen die ING het afgelopen jaar op de markt heeft gebracht. In Roemenië kunnen klanten nu via een app in tien minuten een persoonlijke lening afsluiten. „Bijna in een oogwenk”, aldus Hamers.

Computers nemen steeds meer taken van bankmedewerkers over, zoals het beoordelen van de risico’s van een kredietaanvraag door een ondernemer. ING ging het afgelopen jaar samenwerken met zeventig innovatieve nieuwkomers in de financiële sector, zogeheten fintechbedrijven.

Gevolg is wel dat er steeds minder werk voor gewone bankmedewerkers is. ING kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan waarbij bijna 7.000 van de 52.000 banen verdwijnen, voornamelijk in Nederland en België. In België, waar de meeste banen worden geschrapt, leidde dat tot onrust en een staking. De reorganisatie moet ING op termijn ook forse besparingen opleveren. In het laatste kwartaal kostte de reorganisatie echter nog veel geld, bijna 800 miljoen euro.

Topman Hamers toonde zich enigszins ongerust over de aanhoudende politieke en economische onzekerheid op het internationaale toneel. Hij wees op de Brexit, de onduidelijkheid over de koers van de VS onder Trump en de komende verkiezingen in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Klanten kunnen daardoor huiverig worden en minder gaan investeren.