Handelsovereenkomst

EU wil sneller verdrag met Mexico

De Europese Unie zet meer vaart achter de onderhandelingen over een nieuw handelsovereenkomst met Mexico. De reden: toenemend protectionisme, met name in de Verenigde Staten.

Woensdag meldden Cecilia Malmström, Eurocommissaris van Handel, en de Mexicaanse minister van Economische Zaken Ildefonso Guajardo dat de eerste gesprekken op 3 april zullen plaatsvinden. Daarna volgt nog een ronde eind juni. In een gezamenlijke verklaring stelden de Malmström en Guajardo dat ze zich „hard moeten maken voor het idee van een open samenwerking, in een tijd dat het protectionisme zorgwekkend toeneemt.” De handel tussen Mexico en de EU groeide in de periode 2005 tot 2015 van 25 miljard euro naar 53 miljard euro.

Andere EU-ambtenaren zijn bezorgd dat de beleidswijzigingen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump de relatie tussen de Verenigde Staten en Europa zullen ondermijnen. „We vrezen dat de aankondigde maatregelen [van Trump] effect hebben op de trans-Atlantische relaties”, vertelde de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič. Volgens hem had de EU nog nooit zoveel bezorgde telefoontjes gehad „van over de hele wereld” om het voortouw te nemen bij de onderhandelingen over vrije handel, klimaatverbetering en ontwikkelingshulp. (AP)