Facebook presteert boven verwachting

Kwartaalcijfers

Facebook heeft het vierde kwartaal van vorig jaar ruim boven verwachting gepresteerd. Het techbedrijf boekte een omzet van ruim 8,8 miljard dollar (8,2 miljard euro), zo maakte Facebook woensdag na beurs bekend. Dat is 300 miljoen dollar meer dan waar analisten op hadden gerekend.

Gebruikers kijken steeds meer video op Facebook en Instagram, waardoor het techbedrijf meer mogelijkheden heeft voor het plaatsen van advertenties. Ook verdient Facebook steeds meer aan mobiele gebruikers. Liefst 84 procent van de advertentie-inkomsten werden vorig kwartaal uit mobiel gehaald. De winst viel fors hoger uit dan een jaar eerder: 3,6 miljard tegenover 1,6 miljard dollar.

Een rechtszaak over gestolen technologie dreigde de presentatie van de kwartaalcijfers te overschaduwen. Een Texaanse rechter bepaalde woensdag dat dochterbedrijf Oculus 500 miljoen dollar aan gameontwikkelaar ZeniMax moet betalen voor het schenden van auteursrecht en het breken van een geheimhoudingsovereenkomst. De uitspraak had uiteindelijk weinig effect op de positieve stemming op de beurs. De aandelen van het bedrijf wonnen na beurs 2,7 procent aan waarde.

Facebook bevestigde bij de presentatie de geruchten dat het bedrijf werkt aan een eigen video-app voor settopboxen, zoals de Apple TV. Hiermee kunnen gebruikers Facebookvideo’s op televisies kijken. Facebook gaat advertentie-inkomsten uit geüploade video’s delen met gebruikers , zoals bij YouTube.

    • Reinier Kist