Energie

Shell maakte in 2016 winst, maar minder dan verwacht

De Nederlands-Britse multinational Shell heeft in 2016 minder goed gepresteerd dan verwacht. In het laatste kwartaal viel de winst met 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) ruim 1 miljard lager uit dan analisten hadden voorspeld, zo bleek donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Over geheel 2016 was de winst met 7,1 miljard dollar 37 procent lager dan in 2015. Ook dat was een half miljard lager dan analisten, die persbureau Bloomberg had geraadpleegd, hadden verwacht. Toch liet het laatste kwartaal een groei van 14 procent zien ten opzichte van een jaar eerder. De kasstroom verbeterde in het laatste kwartaal aanzienlijk, met 69 procent. Dat was mede het gevolg van hogere olieprijzen en hogere productie.

Shell nam begin 2016 het Britse gasbedrijf BG over voor een bedrag van 50 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2016 bedroeg de productie van olie en gas, omgerekend in vaten olie, 3,9 miljoen vaten per dag. Over het hele jaar was de productie een kwart hoger met 3,6 miljoen vaten per dag.

Dat de jaarresultaten lager zijn dan verwacht is voor een deel het gevolg van afschrijvingen op de productie van lng (vloeibaar gas) in Australië. Ook bij de raffinagetak moesten enkele honderden miljoenen worden afgeschreven.

    • Renée Postma