‘De stickers van Clet Abraham moeten op de verkeersborden blijven’

Stelling van de week In steden wereldwijd zitten stickers van de Franse kunstenaar Clet Abraham op verkeersborden. Hier worden ze weggehaald.

De dienst Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam heeft deze week de stickers van de Franse kunstenaar Clet Abraham van verkeersborden in de buurt van het Centraal Station verwijderd. Op een rood bord met een witte streep ‘verboden in te rijden’ had hij bijvoorbeeld een mannetje geplakt waardoor het lijkt alsof hij de streep onder zijn arm mee neemt. Abraham is beroemd, zijn stickers hangen overal ter wereld op verkeersborden, zoals in Londen, Parijs en Florence. De stelling van de week luidt: ‘Rotterdam moet alle stickers van Clet Abraham op de verkeersborden laten zitten.’

Brigitte Moratis, woordvoerder van de dienst Stadsbeheer: „We moeten die stickers weghalen, want de gemeente moet zich houden aan de wet en daarin staat dat de verkeersborden er precies zo uit moeten zien als is voorgeschreven. Als er een sticker op zit, zien ze er anders uit. Stel dat er een ongeluk plaats vindt in een straat met eenrichtingsverkeer en de automobilist zegt dat het komt doordat hij dacht dat het verkeersbord ‘verboden in te rijden’ niet echt was, dan is de gemeente aansprakelijk.”

Hans van Riet, advocaat verkeersrecht in Rotterdam: „Die opstelling van de gemeente vind ik overdreven formalistisch. Ik heb er eens even naar gekeken, maar het is duidelijk dat die sticker van Clet Abraham de natuur van het verkeersbord ‘verboden in te rijden’ niet verandert. Je ziet duidelijk dat het een echt verkeersbord is. Iemand die zegt dat het bord nep lijkt, is niet geloofwaardig. En dat is waar het in de wet om gaat.”

Chris Versteeg, graffiti artiest bij Lastplak: „Wat een gemiste kans is dit: Clet Abraham is een hele bekende streetartist. De gemeente zou hem moeten vragen om terug te komen en verkeersborden opnieuw te beplakken, desnoods op aangewezen plekken. Hij is echt een publiekstrekker. Wat hij maakt is straatkunst in een traditie waar Rotterdam beroemd om is. Onze stad heeft een lange stickertraditie, de hele stad hangt er vol mee.”

Nadia van Luijk, caissière bij galerie TENT en T-shirtkunstenaar afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie: „Absurd dat de gemeente die stickers zo snel weggehaald heeft. Dat is echt nergens voor nodig. Ik zie hier in de straat ook overal stickers op verkeersborden zitten. Vaak zit er een boodschap in die je aan het denken zet, dat is waar streetart voor bedoeld is. Ik vraag me af of Rotterdam überhaupt een beleid voor streetart heeft.”

Lucette Mascini