Corruptiewetgeving

Roemenen betogen tegen regering en president doet aanklacht bij hof

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft een aanklacht tegen de regering ingediend bij het constitionele hof. Deze richt zich op de wetswijziging van de sociaal-democratische regering die ambtsmisbruik met een financiële schade van minder dan 44.000 euro niet langer bestraft. Tijdens een persconferentie donderdagochtend zei Iohannis: „Het is overduidelijk een juridisch constitutioneel conflict tussen de regering en de rechterlijke macht en het parlement”. Hij roept de regering van premier Sorin Grindeneau op om de wetswijziging in te trekken. Tegen de pro-corruptie maatregel werd woensdag massaal betoogd, het grootste protest sinds de val van het communisme in 1989. (Reuters)

Massaprotesten in Roemenië pagina 15