ABN Amro overweegt stoppen indirecte lening pijplijn VS

ABN Amro leent geld aan het moederbedrijf van ETP, dat de Dakota Access-pijpleiding aan moet leggen. Als er geen vreedzame oplossing komt, trekt de bank zich terug.

Een foto uit december 2016 toont een kamp in Cannon Ball, North Dakota, waar demonstranten zijn neergestreken om te protesteren tegen de aanleg van de Dakota Access-pijpleiding.
Een foto uit december 2016 toont een kamp in Cannon Ball, North Dakota, waar demonstranten zijn neergestreken om te protesteren tegen de aanleg van de Dakota Access-pijpleiding. Foto David Goldman/AP

ABN Amro overweegt te stoppen als financier van het moederbedrijf van een van de bedrijven die gecontracteerd is een omstreden oliepijpleiding in een indianenreservaat in North Dakota aan te leggen. De Nederlandse bank zegt dat als er geen vreedzame oplossing wordt gevonden met alle betrokken partijen, de financiering wordt ingetrokken.

ABN is niet direct betrokken bij de financiering van de aanleg van de zogeheten Dakota Access Pipeline, maar heeft wel 45 miljoen euro aan leningen verstrekt aan Energy Transfer Equity (ETE), het moederbedrijf van Energy Transfer Partners (ETP) dat de pijplijn moet bouwen.

De bank zegt tegen ETE zijn zorgen te hebben geuit over de schending van de mensenrechten van de Standing Rock Sioux indianen, die in het gebied leven waar de pijplijn moet worden aangelegd. Ook zijn er vragen over de legitimiteit van de aanleg, aangezien nog niet alle vergunningen zijn verstrekt. Totdat er duidelijkheid is over de situatie heeft de bank laten weten voorlopig geen nieuwe diensten te verlenen aan ETE.

Lees ook: De Sioux wijken niet voor winter

Ook ING betrokken bij project

Tegen de aanleg van de Dakota Access- en de Keystone XL-pijpleidingen bestaat veel verzet van milieuactivisten en indianengroepen. Bij protesten tegen de aanleg kwam het een aantal keer tot geweld tussen demonstranten en beveiligers van het project. Vorig jaar besloot president Obama de aanleg stil te leggen uit milieuoverwegingen, maar zijn opvolger Trump besloot in zijn eerste week als president per decreet dat besluit te herroepen. De pijpleidingen moeten olie uit de schalievelden van North Dakota transporteren naar raffinaderijen in Illonois, zo’n 1.900 kilometer verderop.

Lees ook: Trump geeft omstreden pijpleidingen groen licht

Naast ABN heeft ook ING banden met de aanleg van de pijpleidingen. ING is onderdeel van een consortium van zeventien banken die de aanleg financiert. Het aandeel dat de Nederlandse bank leent zou 120 miljoen euro bedragen, waarvan volgens de bank nog niet de helft is uitgekeerd. ING zegt dat het een contractuele verplichting heeft de leningen te verstrekken en dat het juridisch gezien niet mogelijk is om zich terug te trekken uit het project.

Bekijk ook onze In Beeld-fotoserie: Protestactie met tipi’s in de sneeuw