Zuid-Korea

Oud-VN-topman Ban Ki-moon wil geen president worden

Voormalig VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon doet toch niet mee aan de presidentsverkiezingen in zijn land. Dat maakte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag bekend. Dit jaar volgen waarschijnlijk verkiezingen in Zuid-Korea, omdat er een afzettingsprocedure loopt tegen huidig president Park Geun-hye. Zij is verwikkeld in een corruptieschandaal wegens haar banden met vertrouwelinge Choi Soon-sil. Choi wordt ervan verdacht zich intensief met het regeringsbeleid te hebben bemoeid. Ook zou ze haar positie hebben misbruikt om voor zo’n 62 miljoen euro geld af te troggelen van grote bedrijven, waaronder Samsung. Ban zegt teleurgesteld te zijn over het egoïsme van bepaalde politici in Zuid-Korea. „Ik geef mijn streven op om verandering te brengen en dit land te verenigen”, laat hij weten. (NRC)

    • Wim Brummelman