Zorgverzekeringen

Ruim 1 mln overstappers zorgpolis

De afgelopen maanden zijn in totaal 1,08 miljoen verzekerden overgestapt naar een andere ziektekostenpolis. Dat komt overeen met 6,4 procent van de burgers, zo heeft dataleverancier Vektis bekendgemaakt. Het percentage is een fractie hoger dan vorig jaar. Jaarlijks zijn Nederlandse ingezetenen verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten. In de maanden december en januari kunnen zij hun zorgpolis opzeggen en een nieuwe afsluiten. Vorig jaar deed 6,3 procent van de verzekerden dat, in 2015 koos 6,8 procent voor een overstap. Het percentage overstappers beweegt zich al jaren tussen de 6 en 7 procent. Dat betekent dat 93 tot 94 procent van de verzekerden niets verandert aan zijn ziektekostenpolis. Het jaarlijkse overstappen is in 2006 geïntroduceerd bij de inwerkingtreding van het nieuwe zorgstelsel. De mogelijkheid tot overstappen is gecreëerd om zorgverzekeraars te stimuleren hun best te doen voor hun verzekerden en tegen een zo laag mogelijke prijs en zo goed mogelijke kwaliteit zorg in te kopen bij ziekenhuizen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners. Uit eerder onderzoek door toezichthouder NZa blijkt dat vooral jonge en gezonde mensen van polis wisselen. Iedereen heeft te maken met een verplicht eigen risico van 385 euro per jaar, maar overstappers kiezen er vaker voor dat vrijwillig te verhogen naar 885 euro. (NRC)

    • Jeroen Wester