Zij zijn groot en ik ben klein...

Over 42 dagen zijn er verkiezingen. Norbert Klein vecht tegen de grote partijen.

Vechten tegen de bierkaai

Eenmansfractie Klein heeft het er maar druk mee: de verdwenen medezeggenschap in het democratisch proces terugkrijgen. Grote partijen, zegt Norbert Klein, beschermen te veel de eigen positie. Zie, zegt hij, hoe het proces van kandidaatstelling voor de verkiezingen gaat: alleen níéuwe partijen moeten ondersteuningsverklaringen verzamelen. Of kijk naar hoe restzetels worden verdeeld: die gaan naar lijstencombinaties waarvan alle partijen ten minste één zetel hebben. Niet als een van de twee er een heeft. Woensdag verdedigt hij zijn initiatiefwetsvoorstel om dit te veranderen. Het is alleen vechten tegen de bierkaai. Van gevestigde partijen krijgt hij onvoldoende medestand, zegt hij. De kans is klein dat zijn voorstel wordt aangenomen.

Vechten om een paraaf

Ondertussen moet Klein, oud-50Plusser maar nu lijsttrekker van de Vrijzinnige Partij, zelf ook nog ondersteuningsverklaringen ophalen. Hij zegt „te constateren dat er bij gemeenten veel fouten worden gemaakt”. In één gemeente zou de ambtenaar die de stempel onder de handtekeningen moest zetten drie kwartier weg zijn geweest. En dan is er ook nog onduidelijkheid of dinsdag – toen de Kiesraad de ondersteuningsverklaringen controleerde – wel handtekeningen mochten worden opgehaald. Daar moet minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) maar eens antwoord op geven.

Vechten om te overleven

„Nog vijf”, roept Klein Martin Bosma (PVV) toe als die vraagt hoe het gaat. De kans bestaat dat de Vrijzinnige Partij niet in alle kieskringen op het stembiljet staat. En in hoe minder kringen op het stembiljet, hoe kleiner de kans dat Klein zijn ene zetel behoudt. Maar niet getreurd: „De Kamer is niet zaligmakend”, zegt hij.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming