Vogelgriep

Geen oplossing voor probleem vrije-uitloopeieren

Vanaf woensdag gelegde eieren van vrije-uitloopkippen mogen voorlopig niet als zodanig verkocht worden. Het is het ministerie van Economische Zaken niet gelukt om met de Europese Commissie tot een oplossing te komen voor eieren van kippen die binnen moeten blijven vanwege de vogelgriep, bevestigt het ministerie.

Woensdag was het twaalf weken geleden dat in Nederland een algehele ophokplicht voor pluimvee werd ingesteld vanwege een uitbraak van de dodelijke vogelgriepvariant H5N8. EU-regels schrijven voor dat kippen die langer dan twaalf weken niet buitenkomen, geen vrije-uitloopkippen meer zijn, maar scharrelkippen. Scharreleieren leveren maximaal enkele centen per ei minder op. De industrie wil dat Brussel een oplossing mogelijk maakt, maar EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) wilde de regels voorlopig niet opschorten.

„Op korte termijn kunnen we op regelniveau niets meer doen voor de industrie”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Maar op lange termijn hopen we nog wel tot een oplossing te komen. Voor nu moeten er vanuit de industrie zelf creatieve oplossingen komen, waar wij dan misschien bij kunnen helpen.”

De ophokplicht geldt voorlopig nog onverkort. In Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, is vorige week wel weer vogelgriep vastgesteld. (NRC)