VN-Veiligheidsraad

Raketproef gaat niemand iets aan, zegt Iran

De Iraanse minister van Defensie, Hossein Dehghan, heeft toegegeven dat zijn land afgelopen zondag een rakettest heeft uitgevoerd. Maar de proef past volgens hem in het Iraanse defensieprogramma en is geen schending van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd gesloten. „We willen niet dat het buitenland zich bemoeit met onze defensiezaken”, zei de minister. Dinsdag kwam de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen over de test. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, noemde de test „onaanvaardbaar”. In juli 2015 spraken zes wereldmachten en Iran af dat het land zijn nucleaire industrie zou afbouwen. In het akkoord wordt Iran „opgeroepen” geen proeven te nemen met ballistische raketten die nucleaire ladingen kunnen dragen. De raket werd gelanceerd in de omgeving van Semnan. (AFP, Reuters)