Uittredingswet

Grote meerderheid Lagerhuis geeft May groen licht om Brexit in gang te zetten

Zeven maanden nadat zeventien miljoen Britten voor uittreden kozen, hebben volksvertegenwoordigers gehoor gegeven aan het raadgevend referendum. In het parlement stemde woensdagavond een overweldigende meerderheid van 498 Lagershuisleden voor de uittredingswet die premier Theresa May toestemming moet geven de Brexit in gang te zetten. 114 Lagerhuisleden stemden tegen.

De stemming is niet alleen van symbolische maar ook van politieke waarde: het is glashelder dat zowel de Conservatieven als een meerderheid van Labour uittreding wil doorzetten. Het wetsvoorstel moet nog een keer door het Lagerhuis en een keer door het Hogerhuis behandeld worden. Er zullen zeker nog voorstellen worden gedaan om de wet aan te passen, bijvoorbeeld om te zorgen dat May met regelmaat het parlement bijpraat over de onderhandelingen. Maar het politieke momentum is nu bepaald: de Brexit-onderhandelingen gaan plaatsvinden.

De fracties van de pro-Europese Liberal Democrats en de Scottish National Party stemden collectief tegen het voorstel. Bij Labour gingen 47 Lagerhuisleden tegen het verplichte stemadvies van leider Jeremy Corbyn in. Zij stemden tegen. De spanning liep de afgelopen dagen bij Labour op. Enkele Labour-Lagerhuisleden stapten uit de front bench. Zij wilden dat Labour harder strijdt om de Britten in of dichter bij de EU te houden.

Bij de Tories was er één dissident: de 76-jarige oud-minister Ken Clarke. Hij hield een vurig pleidooi over de EU. Zijn collega's hoorden het aan en gingen over tot de orde van de dag.

Het wetgevingsproces kan op 7 maart afgelopen zijn. May zou dan op zijn vroegst op de Europese top van 9 maart haar EU-collega's kunnen informeren dat zij met de uittredingsonderhandelingen wil beginnen. May heeft beloofd voor eind maart bij de Europese instellingen het vertrek aan te kondigen.