Stroomstootwapens

Driehonderd Nederlandse agenten gaan experimenteren met ‘tasers’

De politie gaat verder experimenteren met stroomstootwapens. Basisteams van de politie in Zwolle en Amersfoort en een eenheid hondengeleiders in Rotterdam krijgen het komende jaar na een training de beschikking over tasers, meldt de politie woensdag. Ook een nog nader te bepalen eenheid die helpt bij arrestaties krijgt tasers. In totaal gaat het om 300 agenten. Medio 2016 zei de politie nog voorlopig af te zien van het uitrusten van agenten met stroomstootwapens. In plaats daarvan werd besloten agenten uitschuifbare wapenstokken te geven. Die krijgen ze waarschijnlijk in 2018. Tasers zijn relatief dure en omstreden wapens. Het is mogelijk dat mensen er hartproblemen en brandwonden aan overhouden. Soms overlijdt de getroffen persoon zelfs. Arrestatieteams werken al langer met tasers. (NRC)