Smartphones

Verkoop iPhones herstelt, recordomzet voor Apple in laatste kwartaal 2016

Foto Reuters

Apple heeft vorig kwartaal een recordomzet van 78,4 miljard dollar (72,6 miljard euro) geboekt, vooral door de verkoop van meer iPhones. De kwartalen ervoor daalde die verkoop juist. De omzet ligt zo’n 3 procent hoger dan een jaar eerder. De winst was met 17,9 miljard dollar hoger dan verwacht.

Met een aandeel van 40,8 procent beheerst de iPhone een groot deel van de verkoop van Apple. Het bedrijf verkocht meer smartphones dan vooraf door analisten verwacht, onder meer door de introductie van de iPhone 7. Dat concurrent Samsung te kampen had met ontploffende batterijen bij zijn nieuwste model Galaxy Note 7, kan Apple geholpen hebben.

De verkoop van iPads nam wel met eenvijfde af, terwijl de verkoop van Apple-computers stabiel bleef. De enkele jaren geleden geïntroduceerde Apple Watch is geenszins het succes waarop het bedrijf hoopte. De vraag naar smartphones neemt wereldwijd af, waardoor Apple eerder kampte met stagnerende verkoop van iPhones. Ook nemen goedkopere Android-telefoons een groot deel van de markt in. Apple verwacht voor komend kwartaal minder smartphones te verkopen, onder meer doordat consumenten wachten op de lancering van de nieuwe iPhone later dit jaar.

    • Marike Stellinga