Senaat VS keurt benoeming Tillerson goed

Het waren vooral de Republikeinse senatoren die woensdag voor de benoeming van Tillerson stemden. Nagenoeg alle Democraten stemden tegen.

Rex Tillerson op een foto van vorige maand.
Rex Tillerson op een foto van vorige maand. Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond ingestemd met de benoeming van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Een meerderheid van 56 van de 100 senatoren stemde voor, zo meldt persbureau AP. Tillerson is de vierde minister in de regering van Donald Trump die goedkeuring krijgt van het Amerikaanse hogerhuis.

Het waren vooral de Republikeinse senatoren die woensdag voor de benoeming van Tillerson stemden. Vrijwel alle Democratische leden van de Senaat - met uitzondering van vier - stemden tegen. De keuze voor de oud-topman van oliebedrijf Exxon Mobil is al omstreden sinds Trump in december aankondigde dat hij Tillerson op Buitenlandse Zaken wilde.

Lees ook: Trumps buitenlands beleid wordt radicaal anders – en grillig

Dat er kritiek kwam op de benoeming van Tillerson is onder meer omdat de zakenman goede banden zou hebben met Rusland, waar hij met zijn bedrijf actief was. Zowel bij de Republikeinse als bij de Democratische partij bestonden zorgen daarover. Volgens president Trump zijn de goede banden met Moskou juist positief omdat Tillerson daardoor het land goed kent.

Lees ook: Tillerson feller dan Trump over Poetin

Twee weken geleden keurde de Senaat de eerste ministers uit het kabinet van Trump goed. Het ging toen om James Mattis op de post van Defensie en John F. Kelly als minister van Binnenlandse Veiligheid. Dinsdag volgde de goedkeuring van Elaine Chao. Zij wordt minister van Transport.

    • Joost Pijpker