Oost-Oekraïne

In de Donbas heerst een ‘noodsituatie’ na oplaaien van gevechten met separatisten

In Oost-Oekraïne is volgens de regering in Kiev een ‘noodsituatie’ ontstaan door het oplaaien van gevechten tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten.

Sinds afgelopen zondag zijn de dagelijkse artillerie-duels aan het front geëscaleerd. Door de bombardementen zijn circa 8.000 burgers in de frontstad Avdiikva zonder verwarming, water en elektriciteit komen te zitten. De regering in Kiev is dinsdag begonnen met de evacuatie van Avidiivka. Een woordvoerder van president Porosjenko sprak van een „noodsituatie die grenst aan een humanitaire ramp”.

Sinds afgelopen zondag zijn bij de gevechten zeven Oekraïense soldaten gedood en 35 verwond. Dat meldde de chef van de Oekraïense Veiligheidsraad, Toertsjinov, dinsdag. Separatisten meldden zes doden, elf gewonden.

Volgens het Oekraïense leger lanceerden separatisten zondag een aanval op regeringstroepen bij Avdiivka, even ten noorden van Donetsk. Ook rond Marioepol, meer naar het zuiden aan de zee van Azov, zouden hevige beschietingen gaande zijn.

Volgens de separatisten zouden door stroomuitval 200 mijnwerkers hebben vastgezeten in een mijn. Zij zouden zijn gered.

Porosjenko brak zijn werkbezoek aan Duitsland af, waar hij was om met Merkel te praten over de situatie in de Donbas en de sancties tegen Rusland. Porosjenko keerde voortijdig terug naar Kiev om een spoedbijeenkomst te beleggen van de trilaterale contactgroep, bestaand uit Oekraïne, Rusland en de OVSE, die onderhandelt over de uitvoering van de Minsk-akkoorden.

Kremlinwoordvoerder Peskov kwam met een andere lezing. Hij zei „betrouwbare informatie” te hebben dat Oekraïense paramilitairen afgelopen zondag zouden hebben geprobeerd terrein te winnen, met steun van het Oekraïense leger. Hij beschuldigde Oekraïne ervan de Minsk-akkoorden te ondermijnen.

In Oekraïne groeien de zorgen over het mogelijk opheffen van sancties tegen Rusland. (NRC)