Nog geen oplossing voor naamprobleem vrije-uitloopei

De kippen zitten door vogelgriep al twaalf weken lang binnen. Dan wordt een vrije-uitloopei een scharrelei, schrijven EU-regels voor.

Een pluimveehouder in Barneveld.
Een pluimveehouder in Barneveld. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Vanaf woensdag gelegde eieren van vrije-uitloopkippen mogen voorlopig niet als zodanig verkocht worden. Het is het ministerie van Economische Zaken niet gelukt om met de EU tot een oplossing te komen voor eieren van kippen die gedwongen binnen moeten blijven vanwege de vogelgriep, bevestigt het ministerie woensdag.

Op 1 februari is het twaalf weken geleden dat in Nederland een algehele ophokplicht voor pluimvee werd ingesteld vanwege een uitbraak van de dodelijke vogelgriepvariant H5N8. EU-regels schrijven voor dat kippen die langer dan twaalf weken niet buiten komen, geen vrije-uitloopkip meer zijn maar scharrelkip.

Scharreleieren leveren een pluimveehouder één of een paar cent minder per ei op. Daarom drong de industrie er bij het ministerie op aan met Brussel te overleggen om voor deze situatie tot een oplossing te komen. De EU-commissaris voor landbouw Phil Hogan wilde de regels echter niet voorlopig opschorten.

Lees ook: Twaalf weken in de stal? Dan wordt een vrije-uitloopkip een scharrelkip

Een woordvoerder van het ministerie van EZ:

“Op korte termijn kunnen we op regelniveau niets meer doen voor de industrie, maar op lange termijn hopen we nog wel tot een oplossing te komen. Voor nu moeten er vanuit de industrie zelf creatieve oplossingen komen, waar wij dan misschien bij kunnen helpen.”

Als de ophokplicht komt te vervallen, zou het probleem ook zijn opgelost, maar ondanks dat de laatste ontdekking van vogelgriep uit december dateert, gebeurt dat nog niet. In Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, is vorige week wel weer vogelgriep ontdekt.

    • Joram Bolle