Nog even jagen op parafen

De Haagse Stemming

Over 41 dagen zijn er verkiezingen. De race om mee te doen is nog niet voorbij.

Een heel groot stembiljet

Half januari waarschuwde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) nog: op het standaard stembiljet van 70 bij 50 centimeter passen 21 partijen, dat kon worden opgerekt voor 32 partijen. Veel te klein als alle 81 toen bij de Kiesraad geregistreerde partijen zouden meedoen aan de verkiezingen. Wie zou er dan op de voorkant mogen en wie was gedoemd tot de achterkant? Dat probleem heeft zich vanzelf opgelost: nog 31 partijen zijn van plan deel te nemen.

Of kan het klein blijven?

Eén blik op de lijst van „geconstateerde verzuimen” van de Kiesraad leert dat sommige van die 31 het stembiljet misschien niet eens gaan halen. Tot vrijdag 15.00 uur moeten zij nog fiks aan het werk willen ze in alle kieskringen mee mogen doen. In hoe meer kringen op het stembiljet, des te groter de kans op een zetel. Tien partijen moeten nog in meerdere kringen op handtekeningenjacht. StemNL en de Vrije Democratische Partij hadden dinsdag in geen enkele kieskring voldoende geldige ondersteuningsverklaringen opgehaald. Zij kunnen voor vrijdag de eer aan zichzelf houden. Dan krijgen ze de waarborgsom à 11.250 euro terug.

Want er zijn ‘verzuimen’

En dan zijn er nog andere ‘verzuimen’. Bij MenS en Spirit ontbrak dinsdag van nogal wat kandidaten de verklaring dat ze instemmen met hun kandidaatstelling. De Niet-Stemmers van advocaat Peter Plasman bleken zich in geen van de kringen met een geldig identificatiebewijs te hebben gemeld. En Trots op Nederland (ooit opgericht door Rita Verdonk) had geen bewijs dat de waarborgsom is betaald. Tussen alle nieuwe en kleine partijen valt één grote gevestigde op. Het CDA moet nog aantonen dat Steffi Rombouts in Amsterdam de nummer 47 wil zijn.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming