Iran bevestigt rakettest: ‘Nucleaire deal niet geschonden’

In juli 2015 kwamen de VN en Iran overeen dat het land geen raketten zou afvuren die nucleaire lading kunnen dragen.

Foto uit december van een lancering van een langeafstandsraket S-200 in havenstad Bushehr, aan de noordkust van de Perzische Golf in Iran.
Foto uit december van een lancering van een langeafstandsraket S-200 in havenstad Bushehr, aan de noordkust van de Perzische Golf in Iran. Foto Amir Kholousi/ISNA via AP

De Iraanse minister van Defensie heeft toegegeven dat Iran een rakettest heeft uitgevoerd. De test schendt volgens minister Hossein Dehghan echter niet de nucleaire deal, schrijft persbureau AFP op basis van het Iraanse persbureau ISNA.

Volgens Dehghan is de test onderdeel van hun defensieprogramma:

“We willen niet dat het buitenland zich bemoeit met onze defensiezaken.”

De minister reageerde op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad op dinsdag, waarin bevestigd werd dat de test zondag had plaatsgevonden. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, beschouwde de test als “onaanvaardbaar” en een schending van de deal.

Anonieme functionaris

Of de rakettest de afspraken schendt, is onduidelijk. In juli 2015 spraken zes wereldmachten en Iran af dat het land zijn nucleaire industrie zou afbouwen. Met resolutie 2231 keurde de VN-Veiligheidsraad deze deal goed. In het akkoord wordt Iran alleen “opgeroepen” geen activiteiten te ondernemen met ballistische raketten die nucleaire ladingen kunnen dragen.

De raket zou zijn gelanceerd in de omgeving van Semnan, volgens een anonieme functionaris maandag aan persbureau Reuters. Volgens de functionaris ging het om een ballistische raket, die na iets meer dan 1.000 kilometer buiten de dampkring tot ontploffing zou zijn gekomen. Het zou dan de eerste zijn die sinds juli 2016 is gelanceerd.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, bevestigde of ontkende de test niet, maar zei dinsdag wel dat Iran nooit een ballistische raket zou gebruiken om een ander land aan te vallen.

    • Menno Sedee