Hongkong

Chinese geheime dienst ontvoert rijke ondernemer in Hongkong

Opnieuw heeft de Chinese geheime dienst in Hongkong een Chinees met een buitenlands paspoort ontvoerd naar het vasteland. Xiao Jianhua, een 45-jarige voormalige studentenleider die miljardair werd, werd op 28 januari in het Four Seasons Hotel weggevoerd in verband met een corruptie-onderzoek, bevestigden woensdag politiebronnen in Hongkongse media. De ontvoering verliep volgens hetzelfde patroon als de arrestatie van vier boekverkopers anderhalf jaar geleden. Een van deze vier zit nog steeds vast. De Canadese paspoorthouder Xiao, een van China’s rijkste ondernemers heeft of had nauwe banden met de familie van president Xi Jinping. Toen partijleider Xi president werd, zorgde Xiao voor de verkoop van de aandelenpakketten van Xi’s familie. (NRC)

    • Oscar Garschagen