Groningse documentaire ‘De Stille Beving’ toch eerder uitgezonden na protesten

Na een twitteractie heeft de NPO besloten om de aardbevingsdocumentaire De Stille Beving alsnog vóór de verkiezingen van 15 maart uit te zenden. De uitzending werd maandag tot woede van hoofdrolspeler Annemarie Heite verplaatst naar 10 april, terwijl de film een of twee dagen voor de stembusgang zou worden uitgezonden.

Dinsdag deed Heite een oproep op Twitter om netmanager Gijs van Beuzekom (NPO 2) te bewegen de beslissing terug te draaien. „Deze documentaire verdient het om een rol te spelen in de verkiezingen”, zegt Heite aan de telefoon. In de documentaire wordt Heites gezin twee jaar lang gevolgd terwijl hun oude boerderij in Bedum langzaam in elkaar stort. „Het was kortzichtig van de NPO om de uitzending te verplaatsen. We zijn lang genoeg genegeerd.”

Ook werd dinsdagochtend een petitie gelanceerd waarin de NPO werd gevraagd de documentaire voor 15 maart uit te zenden. De petitie kreeg binnen een uur veertig ondertekeningen.

De NPO koos aanvankelijk voor een latere uitzenddatum omdat het de documentaire op primetime wilde uitzenden en daar eerder dan 10 april geen geschikt moment voor kon vinden. Dinsdag bleek de NPO wel ruimte voor de uitzending te hebben: zaterdag 4 maart om 20.20 uur bij de NTR op NPO 2.

De NPO zegt daarmee aan een verzoek van de NTR te zijn tegemoet gekomen. Maar de NTR had twee weken geleden al gevraagd eerder uit te zenden omdat de omroep dichter op de première van afgelopen zondag wilde zitten. „We zijn blij dat het er alsnog van is gekomen”, aldus NTR-redacteur Oscar van der Kroon.