Recensie

Recensie

Gouden eerbetoon aan de castraat

    • Joost Galema

Klassiek

Ann Hallenberg s& Les Talens Lyriques
Farinelli

De wonderstemmen van castraten kennen we slechts uit overlevering. Ze zongen de topnoten van vrouwen met de longinhoud van mannen. Maar de raspaarden van de opera stierven uit in de negentiende eeuw. De grootste onder hen, Farinelli, spreekt nog altijd tot de verbeelding, hoewel we nooit zullen weten hoe hij klonk.

Mezzo Ann Hallenberg en dirigent Christophe Rousset brachten een eerbetoon aan de castraat. Een van de vele de laatste jaren. Maar in dit geval gaat het om een gouden combinatie: de van diepe kleuren en warmte verzadigde stem van Hallenberg en het meeslepende gevoel voor timing van Rousset en zijn Les Talens Lyriques. De Franse dirigent blonk enkele jaren terug in Amsterdam al uit in de Händel-opera’s: Tamerlano en – met name – Alcina. Hij kan de hartslag van de muziek en die van de luisteraar laten samenvloeien. En dan is de emotionele kracht van de noten op haar sterkst.