Fraude

FIOD valt binnen bij uitzendbureaus steigerbouw

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft op dinsdag drie mannen van 35, 44 en 48 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige faillissementsfraude en witwaspraktijken. Het zou gaan om een bedrag van ten minste 12,5 miljoen euro, maakte de FIOD woensdag bekend. De aanhoudingen zijn onderdeel van een groot onderzoek van het Functioneel Parket in Rotterdam en Den Haag.

De verdachten waren eigenaar van verschillende uitzendbureaus in de steigerbouw, maar de FIOD vermoedt dat zij daarbij geen loonbelasting hebben afgedragen aan de fiscus. De ondernemingen gingen vanwege de hoge schuldenlast failliet. Vervolgens begonnen de verdachten weer een nieuw bedrijf. De FIOD vermoedt ook dat het drietal valse facturen heeft ingediend en geld heeft witgewassen. Ze zouden grote sommen geld op bankrekeningen van onbekende herkomst hebben gestort en weer contant hebben opgenomen. De FIOD doorzocht dinsdag negen woningen en vijf bedrijfspanden in Zuid-Holland. Daarbij werd 50.000 euro in contant geld aangetroffen. Daarnaast zijn twee vuurwapens, acht auto’s en verschillende sieraden in beslag genomen. (NRC)