Facebook presteert beter dan verwacht: 8,8 miljard omzet

Analisten hadden gerekend op een omzet van 8,5 miljard dollar. Ook de winst per aandeel was beter dan verwacht.

Foto Regis Duvignau/Reuters

Facebook heeft de laatste maanden van vorig jaar ruim boven verwachting gepresteerd. Het techbedrijf boekte tussen september en december een omzet van ruim 8,8 miljard dollar (8,2 miljard euro), zo maakte Facebook woensdag na het sluiten van de beurs bekend. Dat is 300 miljoen dollar meer dan waar marktkenners op hadden gerekend.

De omzet komt daarmee aanzienlijk hoger uit dan in het vierde kwartaal van 2015, toen Facebook nog ruim 5,8 miljard dollar aan inkomsten zag binnenstromen. Nagenoeg al die extra omzet verdiende het bedrijf aan de verkoop van advertenties, het gevolg van de nieuwe advertentiemanieren die Facebook begin vorig jaar lanceerde.

Ook de winst viel fors hoger uit dan een jaar eerder: 3,6 miljard tegenover 1,6 miljard dollar. Per aandeel kwam de winst – gecorrigeerd voor eenmalige mee- en tegenvallers – uit op 1,41 dollar. Dat is fors boven de 1,31 dollar waar een groep analisten gepeild door Thompson Reuters vooraf op had gerekend.

Steeds meer geld uit mobiel

De kwartaalcijfers van Facebook laten zien dat het bedrijf steeds meer omzet verdient aan mobiele gebruikers en steeds minder aan bezoekers die via de computer komen. Liefst 84 procent van de advertentie-inkomsten werden vorig kwartaal uit mobiel gehaald. In dezelfde periode van 2015 was dat nog 80 procent.

In het vierde kwartaal ontving Facebook dagelijks 1,23 miljard gebruikers, in negen van de tien gevallen via hun mobiele telefoon of tablet. Dat waren er 18 procent dan in de laatste maanden van 2015. Het aantal dagelijkse gebruikers valt daarmee iets hoger uit dan de 1,21 miljard bezoekers waar analisten op hadden gerekend.

Beleggers waren na het verschijnen van de cijfers positief over de cijfers van Facebook. De aandelen van het bedrijf wonnen in de handel nabeurs 2,7 procent aan waarde.

    • Joost Pijpker