Ethiopië

Regering laat ruim 11.000 gevangenen vrij na tonen berouw

In Ethiopië krijgen ruim 11.000 gevangenen gratie die vorig jaar werden opgepakt bij protesten tegen de regering. Ze hebben „berouw getoond” en komen deze donderdag vrij. Dat heeft de Ethiopische staatstelevisie meegedeeld. In december werden al bijna 10.000 andere betogers vrijgelaten. Alle vrijgelaten gevangenen hebben volgens Siraj Fegessa, de Ethiopische minister van Defensie, een training van twintig dagen doorlopen om zo goed mogelijk te kunnen terugkeren in de maatschappij. Niet alle gevangenen krijgen overigens gratie: van de bijna 24.000 mensen die werden aangehouden moeten er bijna 3.000 voor de rechter verschijnen. In Ethiopië was het vorig jaar lange tijd onrustig. Er waren bloedige protesten tegen landonteigening en voor politieke vrijheden. Sinds oktober geldt de noodtoestand. (NRC)

    • Wim Brummelman