Elma de Vries grijpt naast ‘zekere’ winst

Alternatieve Elfstedentocht

Een dramatische val op 40 meter van de finish kostte schaatsster Elma de Vries de zege op de Weissensee. Lisa van der Geest won.

Urenlang is Elma de Vries woensdag uitblinker in een slijtageslag over 200 kilometer op de Oostenrijkse Weissensee. En nog sterk genoeg om in de laatste honderd meter hard weg te schaatsen bij haar drie medekoplopers. De 33-jarige Friezin slaat een beslissend gaatje, is op weg naar de winst in de Alternatieve Elfstedentocht, voor de tweede keer sinds 2006. Tot ze op volle snelheid plotseling plat voorover valt.

Op haar buik glijdt De Vries nog even door op het natte dooi-ijs. Maar de ijsvloer is niet glad genoeg voor een winnende glijpartij zoals Anni Friesinger bij de Winterspelen van Vancouver in 2010. Tien meter voor de streep ligt ze stil. Om lijdzaam toe te zien hoe haar drie rivales voorbijsuizen. Lisa van der Geest wint.

Een paar minuten na haar dramatische val zit De Vries al balend voor de camera van de NOS. Wat er gebeurde, in het zicht van de finishboog? „Ik zit perfect, ben duidelijk sneller en dan zit er ergens een gat dat ik raak, en lig ik in één keer plat voorover en zie ik die boog op me afkomen. Maar ik kom tien meter tekort.” Hoofdschuddend beaamt ze de stelling dat zij en niemand anders de sterkste was. „Ja, absoluut. Maar daar heb je niks aan.”

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde van 25 kilometer ging De Vries met succes op jacht naar koploper Iris van der Stelt. Even later achterhaalde ze de ontsnapte Lisa van der Geest en ging ze even alleen aan de leiding. Maar de omstandigheden waren te zwaar voor een lange solo. „Van dat zachte kutijs”, volgens De Vries. „Er viel niet te schaatsen.”

In een finale met harde tegenwind en vol valpartijen ontstond uiteindelijk een kopgroep van vier. Na de val van De Vries, versloeg Van der Geest in de laatste meters Anne Tauber en Ankie Ytsma. De opgekrabbelde De Vries werd vierde. „Het was echt zo erg” sprak winnares Van der Geest na afloop huilend van pijn. Haar eindtijd van liefst 7 uur 57 minuten en 51 seconden zei alles over de helletocht. „Het was niet normaal, het deed zo’n pijn, het was zo zwaar.”

Eerder op de dag won Crispijn Ariëns de Alternatieve Elfstedentocht bij de mannen. De Brabantse schaatser sprong met nog acht kilometer te gaan weg uit de kopgroep en kwam na 6 uur, 6 minuten en 35 seconden solo over de streep. Ploeggenoot Frank Vreugdenhil werd op 41 seconden achterstand tweede, vlak voor Niels Mesu, de winnaar van vorig jaar.

Dinsdag reden onder meer de voormalige Elfstedencracks Arnold Stam (48) en Yep Kramer (59) de toertocht van 200 kilometer op de Weissensee.

    • Maarten Scholten