Zes op Schiphol gestrande Iraniërs vliegen terug

KLM stelt de passagiers niet op een vlucht naar Amerika mee te kunnen nemen, omdat hen de toegang tot de VS zal worden ontzegd.

Demonstranten protesteren zondag op Schiphol tegen het Amerikaanse inreisverbod.
Demonstranten protesteren zondag op Schiphol tegen het Amerikaanse inreisverbod. Foto Alexander Schippers/ANP

Zes Iraniërs die sinds zaterdag op Schiphol vastzitten, vliegen dinsdag met KLM terug naar Teheran, bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. De zes waren onderweg naar de Verenigde Staten, maar strandden in Amsterdam toen tijdens hun vlucht een inreisverbod werd ingesteld voor inwoners van zeven overwegend islamitische landen, waaronder Iran. KLM stelt de passagiers niet op een vlucht naar Amerika mee te kunnen nemen, omdat hen de toegang tot de VS zal worden ontzegd.

Lees ook: Wat heeft Donald Trump nou precies besloten?

Maandagavond hebben de zes contact gehad met de Nederlandse advocaten Wil Eikelboom en Marq Wijngaarden. Die boden aan een procedure aan te spannen tegen KLM, om de luchtvaartmaatschappij te dwingen hen toch mee te nemen naar de VS. Op vliegvelden in Boston en Washington D.C. zouden sommige reizigers uit de zeven geblokkeerde landen alsnog worden toegelaten, wat de reizigers volgens Eikelboom een kans zou kunnen geven. Eikelboom vertelt telefonisch:

“Het is een unieke situatie, dus met zekerheid kunnen we het niet zeggen. Maar mijn verwachting is dat als deze mensen naar Boston waren gevlogen, ze het land gewoon in waren gekomen.”

De Iraniërs besloten niettemin een dergelijke procedure, die volgens Eikelboom wel een week kan duren, niet af te willen wachten en kozen ervoor terug te vliegen naar Teheran. Omdat de zes geen visum hebben voor het Schengengebied, kunnen ze de vertreklounge van Schiphol niet verlaten. Hoewel KLM eetbonnen heeft verstrekt, moesten de reizigers volgens Eikelboom zelf voor een verblijf in het beschikbare hotel betalen.

Lees ook: Maatschappijen niet gelukkig met extra verplichtingen door decreet

Procedure

In Iran zullen de zes met een Amerikaanse advocaat proberen het inreisverbod als zodanig aan te vechten. Mogelijk starten de zes ook vanuit Iran een procedure tegen KLM om de gemaakte kosten terug te krijgen, maar Eikelboom kan niet met zekerheid zeggen of zij dit inderdaad zullen proberen.

Vier van de gestrande reizigers waren onderweg naar de VS voor familiebezoek. De overige twee zijn een arts en een ingenieur die aan Amerikaanse universiteiten zouden gaan werken. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn de zes Iraniërs de enige nog in Amsterdam gestrande reizigers waarvan de luchthaven weet heeft.