In beeld

Vechtkunst voor meisjes in Kaboel

In de Shaolin Wushu Club in de Afghaanse hoofdstad Kaboel krijgen twintig Afghaanse meisjes training in de Chinese krijgskunsten.
De Shaolin Wushu Club in Kaboel is de eerste sportschool waar meisjes kunnen trainen in de oosterse vechtkunsten.
AFP / Wakil Kohsar
Wushu-trainer Sima Azimi (20) leerde de sport toen ze als vluchteling leefde in Iran. Haar familie, en vooral haar vader Rahmatullah, steunt haar onorthodoxe carrière als Wushu expert.
AFP / Wakil Kohsar
Wushu-instructeur Sima Azimi schikt voor de spiegel haar kleding ter voorbereiding van de trainingssessie.
AFP / Wakil Kohsar
Sima Azimi traint er twintig Afghaanse meisjes tussen de 14 en 20 jaar oud. "Toen ik twee jaar geleden mijn club opende om Wushu te geven durfde nog geen meisje zich aan te melden. Maar geleidelijk aan steeg het aantal meisjes dat zich aanmeldde om de zelfverdedigingskunst te leren." vertelt Azimi aan persbureau EPA.
AFP / Wakil Kohsar
"Mijn voornaamste doel is gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Afghanistan te bevorderen. Daarom doe ik een beroep op alle meisjes de culturele barrières te doorbreken. Ik hoop door Wushu dit doel te bereiken", zegt Azimi.
AFP / Wakil Kohsar
Dit weekend werd er buiten in de sneeuw getraind op de heuveltop Shahrak Haji Nabi, met uitzicht op de hoofdstad Kaboel.
AFP / Wakil Kohsar
De oefeningen bestaan uit vaste patronen van bewegingen en houdingen.
AFP / Wakil Kohsar
Wushu is de verzamelnaam voor Chinese krijgskunsten, waaronder ook Kungfu valt.
AFP / Wakil Kohsar
"Ik wil graag de meisjes in mijn land helpen om hun vaardigheden te verbeteren, zodat ze zoals meisjes in andere landen kunnen zijn", aldus Azimi. "Ook wil ik een einde maken aan het geweld tegen vrouwen in Afghanistan."
AFP / Wakil Kohsar
Zoals het kinderen van deze tijd betaamt, maken ze na afloop selfies met elkaar.
AFP / Wakil Kohsar