Trump ontslaat waarnemend minister van Justitie

De Amerikaanse president Trump heeft waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen nadat zij liet weten Trumps inreisverbod niet te zullen verdedigen.

Voormalig minister van Justitie Sally Yates.
Voormalig minister van Justitie Sally Yates. Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse president Trump heeft de waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen. Yates liet maandagavond weten het inreisverbod dat Trump uitvaardigde niet te zullen verdedigen.

Ze heeft haar medewerkers opdracht gegeven de regel niet te verdedigen voor een rechter. In een brief zegt ze te twijfelen aan de wettelijke onderbouwing van het presidentiële decreet.

“Zo lang als ik de minister van Justitie ben, zal mijn ministerie geen argumenten presenteren ten behoeve van het presidentiële decreet, tenzij en totdat ik overtuigd word dat het op zijn plaats is om wel te doen.”

Lees ook: Wat heeft Donald Trump nou precies besloten?

Trump: ‘bedrog’

President Trump zegt in een verklaring dat Yates het ministerie van Justitie ‘bedrogen’ heeft door te weigeren een opdracht uit te voeren die de inwoners van de Verenigde Staten moet beschermen. Trump zegt dat Yates ‘zwak’ is op het gebied van illegale immigranten en grensbewaking.

Yates werd tijdelijk aangesteld door de vorige president Obama als vervanger van Loretta Lynch totdat de aanstelling van Trumps kandidaat voor het ministerschap, Jeff Sessions, door de Senaat bevestigd zou worden. Ze wordt nu op haar beurt tijdelijk vervangen door aanklager Dana Boente.

Trump tekende vrijdag een decreet waardoor mensen uit Syrië, Irak, Iran, Somalië, Libië, Soedan en Jemen negentig dagen lang geen visa kunnen aanvragen. De maatregel zorgde voor een storm van kritiek. Op meerdere plekken werd gedemonstreerd tegen het inreisverbod en tal van wereldleiders veroordeelden het besluit.