Spelcomputer

Omzet van Nintendo daalt ondanks downloadrecords Pokémon Go en Mario

Spelfiguur Super Mario
Spelfiguur Super Mario Foto AFP

Al braken spelletjes Pokémon Go en Super Mario de downloadrecords in Apples App Store, ze hebben nog weinig invloed op de resultaten van spelontwikkelaar Nintendo. De koers van het Japanse bedrijf daalde dinsdag met 4 procent na teleurstellende kwartaalcijfers.

In het derde kwartaal (Nintendo heeft een gebroken boekjaar) daalde de omzet van 221 naar 174 miljard yen (1,4 miljard euro). De winst steeg van 40 naar 64 miljard yen.

Nintendo brak in 2016 met zijn traditie om alleen spellen te maken voor de eigen consoles. Het bracht eerst, in samenwerking met Niantic Labs, Pokémon Go uit voor de smartphone. Ondanks de hype leverde het Nintendo maar beperkt omzet op. Later kwam Super Mario Run voor de iPhone uit. Het spelletje bracht tot nu 49 miljoen euro op. 5 Procent van de gebruikers kocht de volledige versie en dat is meer dan andere betaalde games.

Nintendo hoopt de opbrengst te verhogen met een versie voor Android die later dit jaar uitkomt. Komende maand volgt een nieuwe spelcomputer, de Nintendo Switch. Dat is een draagbare tablet die je ook kunt aansluiten op een grote televisie. Nintendo verloor afgelopen jaren veel terrein op concurrenten Microsoft en Sony. De PlayStation 4 van Sony is de meest verkochte spelcomputer, met 53 miljoen verkochte exemplaren. (NRC)