Recensie

Recensie Film

Spektakel dat heel wat kost en nergens over gaat

Aan alles zie je dat The Great Wall een flinke duit heeft gekost. Maar ergens is vergeten dat je voor een goede film toch ook echt een verhaal nodig hebt. ●●

Aan alles zie je dat The Great Wall van de ooit gevierde filmhuislieveling Zhang Yimou (Raise the Red Lantern) een flinke duit heeft gekost. De camera wervelt door de historische setting dat het een lieve lust is. De special effects, met name de duizenden monsters die de Chinese Muur aanvallen, zien er vrij spectaculair uit en ook op charismatische acteurs, onder wie Matt Damon, is bepaald niet bezuinigd.

Maar ergens onderweg is men vergeten dat je voor een goede historische spektakelfilm toch ook echt een verhaal nodig hebt. Het sukkelige scenario nekt The Great Wall, de duurste Chinese blockbuster ooit. In het productieproces is met geld gesmeten, maar dat is overduidelijk niet naar de scenaristen gegaan. Het verfilmde script biedt geen logica, duiding of motivatie, alsof de makers dachten dat gewoon flink wat actie over de toeschouwer uitstrooien voldoende is voor een opwindende kijkervaring. Maar daarvoor heb je toch echt iets meer nodig dan een verhaal dat op een bierviltje past, met een zeker drie keer ingepeperde moraal dat hebzucht slecht is.

Lees de analyse van onze correspondent over Chinese films

Wie een historisch epos verwacht over de aanleg van de Chinese Muur komt bedrogen uit. The Great Wall is een ordinaire monsterfilm die eigenlijk nergens in uitblinkt. Aardig gedaan, hij is tenslotte gemaakt door de regisseur die ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing levendig in beeld bracht. Af en toe veer je zelfs op, maar memorabel wordt het nooit.

Niet dat The Great Wall volslagen mislukt of totaal oninteressant is, maar dat is dan vooral te danken aan de rol van Matt Damon. Hij speelt een Ierse huurling die onder de indruk raakt van de moedige en scherpzinnige Chinese krijgster Lin Mei en daardoor open komt te staan voor een vreemde cultuur. Maar alles blijft in het respectvolle, The Great Wall is een zedige film. Dat scheelt gedoe met de censuur en zo trek je potentieel een nog groter publiek, zal de gedachte zijn geweest. Dat de Chinese toeschouwer het flink liet afweten, is in dit geval wel begrijpelijk.